Hlavní obsah

Sněmovna přiznala státu a obcím peníze z hazardu a opravila předchozí paskvil

• Aktualizováno
Novinky, jas

Sněmovna v úterý přijala senátní verzi daňové reformy. Ta obsahuje i mnohokrát diskutované zdanění hazardu. Horní komora po konzultaci s ministerstvem financí navrhla, aby výnosy z hazardu rozděloval stát a obce, nikoliv loterijní firmy. Pro hlasovalo 98 poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) hovoří s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), vedle ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (rovněž TOP 09)

Článek

Poslanci v původní verzi schválili, aby o třetině výnosů mohly rozhodovat i loterijní společnosti. Novela navíc podle ministerstva nebyla právně vymahatelná.

Ministr financí Miroslav Kalousek připomněl, že poslanci schválená úprava hazardních výnosů byla „paskvilem“, který navíc dával loterijním firmám daňové prázdniny. Krom toho ocenil, že senátoři loterijním firmám neustoupili a přijali systémové řešení.

Obce by měly dostávat čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních typů hazardu, jako jsou například loterie, kurzové sázky a sázkové hry v kasinu. Celkové výnosy novely by měly podle odhadů ministerstva činit 8,3 miliard korun.

Koalice zákon podpořila

Hlasování předcházela emotivní debata, v níž vystupovali zejména kritici návrhu, kteří poukazovali na možné problémy, které norma přinese. Kalousek jim připomněl, že on i jeho předchůdci v čele resortu se opakovaně pokoušeli loterijní zákon novelizovat a zásadně zpřísnit pravidla pro hazard. Zákon však nikdy neprošel. Příští týden předloží vládě další takovýto návrh.

Poslanci ČSSD pro návrh nehlasovali, ale odhlásili se, čímž snížili kvórum pro přijetí senátní podoby zákona. Novelu naopak podpořila koalice. Zákon dostane k podpisu prezident.

Daňová reforma

Kontroverzní zdanění hazardních výnosů bylo součástí úpravy sedmi desítek zákonů, které souvisejí se zřízením jednotného inkasního místa.

Jeho zřízení je součástí daňové reformy, která počítá mimo jiné se zrušením konceptu superhrubé mzdy či ponecháním daňového zvýhodnění stravenek.

S čím počítá daňová reforma
Koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent má v budoucnu nahradit nová 19procentní sazba daně, která by měla být počítána z hrubé mzdy. Výhodnější to bude podle propočtů pro lidi s hrubým měsíčním příjmem do 40 000 korun. Lépe placení zaměstnanci budou naopak na reformě tratit. Více si polepší rodiče díky zvýšení slev na děti než bezdětní, neboť již přijatá novela o zvýšení spodní sazby DPH počítá se zvýšením slevy na dani na vyživované dítě o 1800 korun ročně. Reforma počítá také s tím, že odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Odvody zaměstnavatelů se v tomto směru sníží o 1,5 procentního bodu. Daňová novela přináší sjednocení sazeb odvodů pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění na 6,5 procenta u živnostníků i zaměstnanců, kterým se tak odvody na zdravotní pojištění zvýší o dvě procenta. Živnostníkům se dvojnásobně zvýší vyměřovací základ na 100 procent daňového základu. Od daně z příjmů mají být naopak osvobozeny dividendy. Norma zachovává daňové zvýhodnění zaměstnaneckých stravenek, které vláda chtěla zrušit. V nových pravidlech ale zároveň zůstal nový zaměstnanecký bonus 250 korun měsíčně, tedy 3000 korun ročně. Vláda tím chtěla alespoň zčásti nahradit rušení zaměstnaneckých benefitů.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Senát upravil zákon o hazardu

Senát napravil chyby poslanců v zákoně o hazardu a vrátil je Sněmovně. Odvody z loterií mají v rámci změn přerozdělovat obce a ministerstva, a nikoli...

Výběr článků

Načítám