Hlavní obsah

Kondolenci k Havlovu úmrtí jsme poslali v pondělí, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Moskva
Aktualizováno

Smrt bývalého českého prezidenta Václava Havla vyvolala ve světě velkou soustrast. Stranou ale dlouho stála Moskva, jejíhož mlčení si všímal i ruský tisk. Přitom ke smrti autokratického severokorejského vůdce Kim Čong-ila ruský prezident Dmitrij Medvěděv kondoloval hned v pondělí, tedy v den, kdy byla oznámena. Kondolence do Prahy šla také v pondělí, uvedlo ruské velvyslanectví v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Dmitrij Medvěděv

Článek

Ruské velvyslanectví v Praze zaslalo českému prezidentovi Václavu Klausovi kondolenci Ruska k úmrtí českého exprezidenta Václava Havla v pondělí, uvedl v úterý mluvčí ruské ambasády v Praze Vladimir Fjodorov.

"Kondolence byla odeslána včera oficiální diplomatickou cestou, jménem vedení Ruské federace, tedy prezidenta Medvěděva a premiéra Putina. Adresována byla panu prezidentu Klausovi," řekl mluvčí.

Kondolence se dala čekat. Na dotaz ČTK, zda se ruský prezident vysloví i k Havlovu skonu, když už kondoloval do Severní Koreje, tisková služba Kremlu doporučila jen sledovat webovou stránku hlavy státu.

Novinkám pondělní přijetí kondolence Hrad potvrdil s tím, že bylo zasláno "z pověření a jménem vedení Ruské federace".

Ruské tiskové agentury ale o kondolenci Moskvy neinformovaly.

Do KLDR šel soustrastný telegram hned

To ale nic nemění na podivném postoji Moskvy, který ukazuje, jak odlišně se staví ke KLDR a k České republice. Medvěděv zaslal soustrastný telegram synovi Milovaného vůdce Kim Čong-unovi, který jej nahradil ve funkci, už v pondělí. V týž den přitom kondolovala pouze Čína.

Soustrast podle serveru RBK vyjádřil i ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v textu: „Doufáme, že ztráta, která postihla přátelský národ, se neprojeví na rozvoji našich družebních vztahů s KLDR.“

Medvěděv současně zatelefonoval i jihokorejskému prezidentovi I Mjong Bakovi kvůli situaci na horkém Korejském poloostrově. Popřál mu přitom i k jeho 70. narozeninám a vyjádřil naději, že se vzájemná ekonomická spolupráce bude rozvíjet.

Ruské listy Moskvu kritizovaly

Ruská média dlouhé mlčení prezidenta Dmitrije Medvěděva k nedělnímu skonu českého exprezidenta dávala do souvislosti s kritikou Václava Havla na adresu Vladimira Putina.

"Ruští politici ignorovali smrt vůdce sametové revoluce," zdůraznil i server Dělovoj Petěrburg. Poznamenal, že soustrast vyjádřili vůdci evropských zemí, avšak Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin se ani tak nevyjádřili k úmrtí bývalého prezidenta, který "výrazně přispěl k demokratizaci Česka a sblížení země se Západem" a také se angažoval při ochraně lidských práv.

V nekrolozích k Havlovu úmrtí v denících Vedomosti a Kommersant se objevila zmínka, že právě Havel nejvýrazněji přispěl k tomu, že ruský premiér letos nedostal prestižní německou cenu Quadriga.

Gorbačovův list

Soustrastný dopis zaslal Václavu Klausovi bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Připomněl, že na oficiální návštěvě v SSSR v roce 1990 "jsme v Kremlu vedli velmi závažný rozhovor o budování nových mostů a o rovnoprávné spolupráci našich zemí včetně problému odchodu sovětských vojsk z Československa."

"Debatovali jsme otevřeně, nevyhýbali jsme se sporům. Rozešli jsme se ale tehdy v dobrém, našli jsme společnou řeč, a co je hlavní - našli jsme cestu k řešení problémů, které byly životně důležité pro oba státy," vzpomíná Gorbačov.

"Všech setkání s Václavem Havlem si velmi cením a doufám, že naše politická a lidská důvěra zanechala příznivou stopu v rusko-českých vztazích," uvádí se v kondolenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám