Hlavní obsah

Německým neonacistům pomáhala tajná služba

Novinky, rei
Berlín

Policejní dohled nad neonacisty, kteří v Německu v průběhu let spáchali deset vražd na imigrantech a policistce, sabotovala tajná služba. Pro list Berliner Zeitung to uvedl nejmenovaný bezpečnostní představitel. Konkrétně ukázal na oddělení služby v Durynsku, která měla dokonce na sledování ze strany policie upozornit šéfa neonacistů Tina Brandta.

Foto: Reuters

Skupina také vykrádala banky. Snímek je z letošního přepadení v Arnstadtu.

Článek

Tzv. neonacistická buňka ze saského Zwickau (Cvikova) a její tři členové Beate Zschäpeová, Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt se přestali veřejně profilovat v roce 1998. V následujících letech pak spáchali deset vražd. Oběťmi se stali přistěhovalci a policistka, kterou znali od dětství a údajně se báli, že by je mohla prozradit. [celá zpráva]

Policie se podle zdroje Berliner Zeitung pokoušela trojici vypátrat, ale jejich snahy překazila tajná služba v Durynsku – zalarmovala šéfa neonacistů, který byl zároveň informátorem Úřadu na ochranu ústavy. Brandt byl také upozorněn, že policie si pronajala byt poblíž jeho domu v Rudolstadtu, a dozvěděl se i registrační značky vozidel, která používaly sledovací týmy. Záležitost podle deníku zašla tak daleko, že v jednu dobu sledovala auta tajné služby policejní auta sledující Brandta.

Agenti si od neonacistů kupovali hru s koncentráky

Zpráva Berliner Zeitung navazuje na tvrzení nedělníku Bild am Sonntag, který napsal, že tajná služba dala Brandtovi 2000 německých marek na nové pasy pro zločinecký gang. Agenti dokonce vyčlenili k účelu předání peněz prostředníka, nicméně částka nikdy k triu vrahů nedoputovala.

O spolupráci tajné služby s neonacisty se v neděli zmínil i list Süddeutsche Zeitung, když s odkazem na představitele rozvědky, jehož jméno rovněž zůstalo v utajení, uvedl, že členové tajných služeb dostali uloženo nakoupit verzi oblíbené hry Monopoly. Neonacisté si prodejem hry, kterou nazvali Pogromly, finančně vypomáhali. Na hrací ploše nechyběla vyobrazení Hitlera, zlověstně vyhlížejících Židů a koncentračních táborů. [celá zpráva]

Tajné služby údajně koupily nejméně čtyři balení hry.

Gang neonacistů byl odhalen na počátku listopadu náhodou, když po nevyvedené bankovní loupeži Mundlos v karavanu zastřelil Böhnhardta a potom i sebe. Beate Zschäpeová byl zatčena, ve vazbě ale odmítá vypovídat. Podle serveru Spiegel Online zatím vyšetřovatelé nemají dostatek důkazů o její přímé účasti na vraždách.

Okolnosti trestných činů, které skupina provedla - mimo jiné přepadla 14 bank - jsou nadále předmětem vyšetřování. V té souvislosti se úřady znovu snaží o zákaz krajně pravicové strany Národnědemokratické strany Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Neonacisté v Německu policistku popravili

Tříčlenný neonacistický gang ze Zwickau popravil policistku Michele Kiesewetterovou (22) v dubnu 2007 v Heilbronnu prostřelením hlavy z bezprostřední...

Výběr článků

Načítám