Hlavní obsah

Václav Havel postupně převedl svůj majetek na manželku Dagmar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratři Ivan a Václav Havlovi v restitucích získali významné statky, které rodině komunisté zabavili. Značnou část se pak jali převádět na své manželky Dagmary. Prezident Václav Havel zřejmě v neblahé předtuše blížícího se konce letos postupně převedl na svou manželku střešovickou vilu, statek u Žďárce i chalupu na Hrádečku, ve které v neděli vydechl naposledy.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Dům na Hrádečku převedl letos Václav na svou manželku Dagmar Havlovou.

Článek

Palác Lucerna

Pražský palác Lucerna bratři Václav a Ivan Havlovi získali v roce 1992 v restituci. Ivan svou půlku daroval své manželce Dagmar, která pak chtěla odkoupit druhou část od tehdejšího prezidenta Václava Havla. Ten ale svůj podíl v roce 1997 prodal společnosti Chemapol Reality (C.H.R) za 200 miliónů korun. Až o dva roky později prodala podíl firma za 145 miliónů korun Dagmar Havlové. Podíl v Lucerně ale zahrnul konkurzní správce C.H.R. do majetku firmy. Havlová s tím nesouhlasí, letos v dubnu Městský soud v Praze nepravomocně rozhodl, že sporná polovina nemovitosti do konkurzu nepatří. Palác stále čeká na velkou rekonstrukci.

Dům na Rašínově nábřeží

Bratři Havlové získali v restituci dům na Rašínově nábřeží, ve kterém Václav Havel strávil velkou část života a v jehož sousedství vyrostl v letech 1993 až 1996 známý Tančící dům. Podíly obou bratrů později získal Ivan Havel.

Střešovická vila

Dům v pražských Střešovicích koupil Havel ještě s první ženou Olgou v srpnu 1993. Cena se odhadovala na 30 miliónů korun. Manželé Havlovi se do domu, jehož interiéry upravil architekt Bořek Šípek, nastěhovali v dubnu 1995. Letos Havel převedl vilu na svou manželku Dagmar.

Chalupa v Hrádečku

Chalupu v Hrádečku u Trutnova koupil Václav Havel v roce 1967 na inzerát v novinách. Od 70. let se stala dějištěm řady divadelních představení, koncertů či místem setkání spisovatelů a dalších umělců nebo disidentů. V této chalupě, kterou letos celou převedl na svoji manželku Dagmar, Havel prožil i poslední chvíle svého života.

Vila na Barrandově

Bývalou rezidenci argentinského velvyslance s jedinečným výhledem na Prahu prodali bratři Havlové v roce 1993 společnosti Charouz Holding.

Vavrečkova Vila ve Zlíně

Václav Havel spolu s Ivanem zdědili třetinu vily, která patřila jejich dědečkovi z matčiny strany. V roce 1996 věnoval Václav svůj podíl městu Zlín, které bylo spoluvlastníkem, s tím, že bude sloužit školským nebo sociálním účelům. Několik let tam sídlila škola, v roce 2004 město vilu prodalo dřevařské firmě CE Wood. Téměř šest miliónů z ceny připadlo nadaci Vize 97 manželů Havlových.

Barrandovské terasy

Také známý pražský prvorepublikový výletní podnik bratři Havlové restituovali, Ivan později převedl svůj podíl na svou manželku Dagmar. Stejný krok v roce 1997 učinil i Václav Havel (ve stejné době projevila zájem o budovy i jeho švagrová). V roce 2000 nicméně získala Dagmar Havlová-Veškrnová i někdejší Ivanův podíl. Její plány na rekonstrukci dlouho uzavřeného podniku ale nevyšly a v roce 2004 jej prodala. Areál však stále chátrá.

Statek u Žďárce

Podle médií také vlastnil Václav Havel napůl se svým bratrem statek u Žďárce nedaleko Tišnova. Letos v září údajně převedl svůj podíl na manželku Dagmar.

Dům v Portugalsku

Přízemní vilu na jihu Portugalska koupil Václav Havel s manželkou Dagmar v roce 2000. O pět let později dům prodali.

Související témata:

Výběr článků

Načítám