Hlavní obsah

Svět má novou nejmenší ženu, Guinnessovu knihu má do pasu

– Nagpur
Novinky, Markéta Klánská

Oslava 18. narozenin je obecně výjimečnou událostí, pro malinkou Jyoti Amgeovou z Indie ale znamenala ještě mnohem víc. Ze dne na den se z ní totiž stala nejmenší žena světa. S necelými 63 centimetry sesadila z trůnu úřadující Bridgette Jordanovou z USA.

Článek

Ve svých čerstvých 18 letech se Jyoti Amgeová stala rekordmankou. Během slavnostního ceremoniálu v Nagpuru byla v pátek 16. prosince Guinnessovou knihou rekordů oficiálně jmenována nejmenší ženou světa. Měří totiž pouhých 62,8 centimetru a váží 5,5 kilogramu, což je jen o čtyři kilogramy více než při narození.

Jyoti je přesto sebevědomá mladá dáma, která vyžaduje, aby se s ní zacházelo jako s kýmkoli jiným. Nejraději se líčí a chodí s kamarádkami, kterým sahá asi do půli stehen, nakupovat oblečení, nebo se dívá na oblíbená DVD. Ve škole má sice speciální lavici, doma spí v malinké posteli a používá zmenšené pomůcky, její okolí ji ale bere normálně.

Foto: Profimedia.cz

Jyoti Amgeová z Indie tento pátek oficiálně převzala titul nejmenší ženy světa

Budoucí Bollywoodská hvězda

Navzdory svému malému vzrůstu se Amgeová těší ve svém rodném městě Nagpur velké popularitě. Teď, kdy byla navíc označena za nejmenší ženu světa, také doufá, že se jí otevřou dveře do Bollywoodu a stane se z ní známá indická herečka.

„Chci dělat lidem radost,“ řekla Jyoti deníku The Sun.

V příštím roce už by se dokonce měla objevit ve dvou filmech. A nebrání jí v tom ani fakt, že trpí vrozenou vývojovou vadou, takzvanou achondroplazií, která zastavila její růst krátce po prvních narozeninách. Vlivem této genetické poruchy má velmi křehké kosti a pravděpodobně bude až do konce svého života potřebovat pomoc druhých.

Titul k Indce putoval z USA

Amgeová po titulu toužila už několik let, až se jí konečně podařilo sesadit z trůnu Američanku Bridgette Jordanovou, která měří 68,58 centimetru. Tato 22letá žena však přesto v knize rekordů zůstala, se svým bratrem Bradem totiž tvoří nejmenší sourozenecký pár na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám