Hlavní obsah

Pokud bude třeba likvidovat euro, hlásím se jako dobrovolník, nabídl se Klaus

– Vratislav • Aktualizováno

Eura se lze zbavit bez velkých problémů, sdělil prezident Václav Klaus studentům Vratislavské univerzity v Polsku a s jistou mírou nadsázky jako zkušený demontovatel měn nabídl svou pomoc při likvidaci evropské měny. Že ústup od eura by se neobešel bez negativních důsledků, je podle Klause „velkou lží“. O obsahu Klausovy přednášky informoval v úterý polský server gazeta.pl.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Může to mít tragické následky, pokud by se to stalo chaotickým způsobem,“ řekl Klaus o scénářích po případném konci eura. „Ale pokud by unie od eura odešla plánovaně a organizovaným způsobem, proběhlo by to klidně,“ uvedl prezident, který patří ke známým kritikům evropské integrace.

Připomněl, že v 90. letech se podílel na klidném dělení tehdejšího Československa a na zavedení samostatné české a slovenské koruny. „Pokud bude třeba likvidovat euro, hlásím se jako dobrovolník, protože mám zkušenosti v rozmontování československé měnové unie,“ prohlásil Klaus.

Český prezident je ve Vratislavi na dvoudenní návštěvě. V úterý se jel tramvají podívat na nový stadión, na kterém si příští rok v rámci evropského fotbalového šampionátu zahrají i čeští fotbalisté.

Sobotka z nemístných žertů pohoršen

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je euro životně důležité a odmítl snahy o jeho demontáž. Zaorálek hovořil o tom, že nyní jde o osud Evropy a vyjádření Klause zkritizoval.

Do hlavy státu se pustil i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Takovéto výroky jsou důsledkem toho, že pan prezident přestává vnímat rozdíl mezi politikem, který hovoří sám za sebe, a nejvyšším ústavním činitelem,“ soudí. Prezidenta lídr ČSSD vyzval, aby „nezhoršoval obraz naší země“. Prezidentovi pak Sobotka vzkázal: „Takovéto nevhodné žerty rozhodně nejsou na místě“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám