Hlavní obsah

Islamisté v Egyptě chtějí turistům zakázat bikiny, alkohol a společné koupání

Islamisté, kteří mají navrch v egyptských volbách, by rádi v této turisticky oblíbené zemi zakázali nošení bikin, pití alkoholu nebo koupání na smíšených plážích. Podle expertů by to odlákalo turisty, na kterých je země závislá.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v egyptském letovisku Marsa Alam

Článek

"Turisté nemusejí pít alkohol, když přijedou do Egypta, mají ho dost doma," prohlásila Azzá Džarfová, jedna z kandidátek Strany svobody a spravedlnosti, politické větve Muslimského bratrstva, na nedělním setkání s jeho stoupenci. "Přijeli obdivovat starou civilizaci, nikoliv pít alkohol," dodala.

V prvním kole letošních parlamentních voleb 28. a 29. listopadu zaznamenala úspěch Strana svobody a fundamentalističtí salafisté ze strany Núr, kteří usilují o zavedení přísného islámského práva. Muslimské bratrstvo však tvrdí, že nehodlá předepisovat pravidla společenského života.

Většina salafistů, kteří vyznávají wahábistickou školu většinovou v Saudské Arábii, jsou v jasné opozici vůči alkoholu a minimalistickým plavkám. Brojí také proti pobytu nesezdaných párů v jednom hotelovém pokoji. Muslimské bratrstvo je více pragmatické a spíše se zdá, že je ochotné nechat cestovnímu ruchu prostor pro vývoj, pokud to bude mít pozitivní vliv na ekonomiku.

Cestovní ruch tvoří desetinu HDP

Tato striktní nařízení by přitom podle expertů mohla být pro Egypt, který je závislý na turistickém ruchu a značně utrpěl při letošních občanských nepokojích, zdrcující.

Cestovní ruch tvoří téměř 10 procent egyptského HDP, zaměstnává asi tři milióny Egypťanů z celkových 85 miliónů obyvatel a je jedním ze tří pilířů ekonomiky.

Oblasti, jako je pobřeží Rudého moře s nádhernými korálovými útesy a údolí Nilu s Luxorem a jeho starými chrámy a hroby, jsou na turismu zcela závislé. Ve druhém čtvrtletí Egypt podle vládních statistik zaznamenal pokles návštěvnosti o 35 procent.

Anketa

Jeli byste do Egypta, i když by tam platila přísná pravidla?
ano, přizpůsobil/a bych se
3,3 %
ne, nikdo mi nemá co nařizovat, jak a s kým se koupat
96,7 %
Celkem hlasovalo 20412 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám