Hlavní obsah

Kultuře by mohl šéfovat Mathé, nebo Hanáková. Rozhodne Schwarzenberg

Právo, Novinky, dan, jas
Aktualizováno

Starostové a nezávislí v pondělí na jednání Celostátního výboru vybírali nástupce ministra kultury Jiřího Bessera. Ve hře byla tři jména - poslankyně Alena Hanáková, děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík a rektor AMU Ivo Mathé. Hnutí se nakonec rozhodlo výběr zúžit na Hanákovou a Mathého s tím, že poslední slovo padne tehdy, až rozhodne šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Alena Hanáková (TOP 09 a STAN)

Článek

Nejvážnější kandidátkou na uprázdněný post je poslankyně Hanáková. Šéf Starostů Petr Gazdík se ještě před začátkem jednání vyjádřil v tom smyslu, že poslankyně by kandidaturu přijala. [celá zpráva]

Mathé ovšem o své nominaci má jen mlhavé ponětí. „Byl jsem lyžovat v Rakousku, neměl jsem tam český signál a sám bych rád věděl, co se kolem mé osoby děje. Něco jsem sice zaslechl, že mě kdosi nominuje na ministra kultury, ale vůbec o tom nic nevím,“ řekl Mathé a naopak se Práva sám vyptával na podrobnosti, kdo ho nominuje a kdy bylo jaké jednání.

Na dotaz Práva, zda by nabídku přijal, řekl, že to záleží na mnoha podmínkách a okolnostech a že je nyní předčasné se k tomu vyjadřovat.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Ivo Mathé

Za ministerský post pro Mathého lobují umělci. „Mezi mnohými starosty se objevil názor, že dobrým ministrem kultury by byl i pan Ivo Mathé,“ uvedl Gazdík ve vysílání České televize s tím, že o jménech se bude ještě jednat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Konečné slovo o obsazení ministerského postu za TOP 09 bude mít šéf strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého starostové v pondělí podpořili v kandidatuře na úřad prezidenta.

Besser na svůj post rezignoval minulý týden poté, co vyšlo najevo, že byl spolupodílníkem ve společnosti, která koupila byt na Floridě. Besser toto angažmá neuvedl v majetkovém přiznání a navíc se ukázalo, že jedním ze společníků byl Pavel Hrách odsouzený v minulosti za korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám