Hlavní obsah

Designové vánoční tipy do domácnosti

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v letošním roce se kulturní redakce deníku Právo rozhodla doporučit vám pod vánoční stromeček dárky, které by měly či mohly vašim blízkým udělat radost. Sáhla do nepřeberného množství vydávaných předvánočních titulů a v každém kulturním oboru vybrala díla, která si zaslouží pozornost. Věříme, že to budou dobré tipy i pro vás. Výběr z designových dárků je dílem redaktorky Kateřiny Farné.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Český design zažívá navzdory hospodářské krizi docela slušné časy. Otevírají se nové showroomy, obchody a studia, vznikají další přehlídky, kvalitní internetové i kamenné obchody. Stydět se nemusejí produktoví designéři, módní návrháři ani šperkaři, velmi zajímavé věci vznikají ve světě grafického designu. Mladí tvůrci se v zahraničí neztratí a drží krok s dobou, ti zkušenější zase navazují stále pevnější vazby s českými i zahraničními výrobci. Ano, dohánět ještě máme co – chybí větší odvaha v nápadech i ochota kupujících. Ale trend je stále lepší, takže jen tak dál," říká Kateřina Farná.

Čajové sítko Žlutá ponorka

Čajové dýchánky nemusejí být nudné, pokud zvolíte jedno z vtipných sítek, které nabízí Naoko.cz. Vybrali jsme motiv žluté ponorky, která dokáže vytvářet krásné motivy uvnitř skleněného poháru. Použití je velmi jednoduché, sítko je určeno na sypaný čaj. Vyrobeno je ze silikonu a lze jej mýt v myčce. Takže vzhůru na plavbu. (www.naoko.cz, 275 Kč)

Hračky od Libuše Niklové

Dílo designérky a výtvarnice Libuše Niklové je světový fenomén. Na scénu se vrací její nafukovací sedací hračky ve tvaru zvířátek, které navrhla na začátku 70. let minulého století. Jsou nadčasové a při stlačení vydávají zvuk, vzpomínáte?! I dnešní děti budou dovádět na žirafě, slonovi nebo buvolovi. (www.leporeloplus.cz, www.fatran.cz, www.hracky-retro.cz, cena podle typu a obchodu)

Daniel Piršč: Váza Cara Mia

Daniel Piršč, jeden z nejlepších českých designérů specializující se na porcelán, navrhl další krásnou vázu. Opět použil dekor ručně vyřezávané filigránové krajky. Váza měřící 33 centimetrů udělá jistě radost těm, kteří ocení křehkost, luxus a eleganci. Daniel Piršč letos získal na Designbloku Cenu kritiků za nejlepší kolekci bytových doplňků. (www.pirsc.cz, 5 880 Kč)

Miloš Nemec: Dóza Maggie

Designér Miloš Nemec navrhl kouzelnou dózu ve tvaru granátu. Inspirací je podle jeho slov imaginární fúze kreslené postavičky Maggie Simpsonové a českého kubismu. Porcelánovou dózu můžete použít na šperky nebo bonbóny, zkrátka na cokoli vás napadne. Zdobí ji barevná úchytka z textilie, která je k mání v řadě barev. (www.futurista.cz, od 1300 Kč)

Fatboy pro pejsky a kočičky

Pro milovníky čtyřnohých mazlíčků jsou určeny pohodlné polštáře značky Fatboy, k dostání jsou ve dvou velikostech pro velká a malá plemena. Sortiment psích a kočičích pelíšků je vyroben z pevného nylonového materiálu, který odpuzuje vodu a nezadržuje nepříjemný zápach. Můžete je prát v pračce, naplněny jsou polystyrénovými kuličkami. (www.fatboy.cz, od 2490 Kč)

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoce po americku aneb Vracíme dárky

Snad každý alespoň trochu zná historii Vánoc, proč se slaví a jakým způsobem. Jak se slaví v České republice, že máme „našeho” Ježíška, je jasné. Ale jak tomu...

Londýn těchto dní: chudoba i iluze blahobytu

Slavný obchodní dům Harrods v centru Londýna vsadil na zimní romantiku a nabízí kolemjdoucím iluzi bohatství a nádhery. Všechny výkladní skříně v přízemí...

Výběr článků

Načítám