Hlavní obsah

Chceme změny, žádaly tisíce Rusů nespokojených s Putinovým režimem

Moskva
Aktualizováno

Nejméně 20 000 lidí se i přes padající sníh a teploty těsně pod bodem mrazu sešlo v Moskvě na opoziční demonstraci proti falšování voleb, jak připomíná agentura AFP. Agentura DPA hovoří již o 50 000 lidech. Podle opozice by se protestní akce mohla stát největší v zemi za poslední dvě desetiletí. Nenásilná demonstrace skončila kolem 15.30 hodin SEČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

„Je tu hrozně moc lidí, náměstí je už plné a další přicházejí,“ vylíčila reportérka stanice Kommersant FM. Povolených 30 000 demonstrantů se určitě sejde. Demonstranti všech věkových skupin, z nichž mnozí mají na oblečení připnuté bílé stužky, drží transparenty „Požadujeme přepočítání hlasů“ či „Chceme změny“.

Tak velkou protivládní demonstraci viděla metropole naposledy v 90. letech. Ke zvládnutí situace bylo v ruské metropoli nasazeno na 50 000 členů pořádkových sil. Ve vzduchu krouží helikoptéra.

Již minulý týden byly zatčeny stovky lidí během protestů proto premiérovi Vladimiru Putinovi zejména v Moskvě a v Petrohradu. Podle zpravodaje BBC Daniela Sandforda Moskva minulý týden připomínala spíše policejní stát než demokracii.

Putinovým odpůrcům se nelíbí například jeho ekonomická politika, kterou srovnávají s obdobím stagnace za éry Leonida Brežněva.

Pořádek se musí udržet

Putin prohlásil před sobotní demonstrací, že všichni Rusové mají právo na shromažďování, stejně jako právo vyjadřovat své názory. Zároveň však varoval, že bezpečnostní síly použijí  "všechny právní postupy" k udržení pořádku, jak uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Reuters

Demonstranti v Krasnojarsku a další stovce ruských měst požadovali změnu a opakování voleb.

Vlna protestů začala vzhledem k časovému posunu ve Vladivostoku na Dálném východu a postupně se přelila do metropole. Další demonstrace se konala například v západosibiřském městě Barnaul, kde do ulic vyrazila asi tisícovka lidí. Stovky lidí pak demonstrovaly v Krasnojarsku, Vladivostoku nebo v Chabarovsku, jak připomíná RIA Novosti.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opoziční protesty v PetrohraděVideo: Reuters

Demonstrace jsou považovány i za test režimu Vladimira Putina, který v březnových prezidentských volbách bude usilovat o třetí mandát v Kremlu. Všeobecné se předpokládá, že v těchto volbách bude úspěšný. V prezidentském úřadu byl Putin doposud v letech 2000 až 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám