Hlavní obsah

Vlna ruských protestů proti výsledkům voleb začala na Dálném východu

Několik stovek lidí v sobotu ve Vladivostoku požadovalo zrušení výsledků parlamentních voleb, které považují za nečestné a zmanipulované. Zatímco ve Vladivostoku povolená demonstrace proběhla pokojně, v Chabarovsku policie zatkla polovinu z účastníků nepovolené akce.

Článek

Na Dálném východu tak začala vlna protestů, která se má přelít desítkami ruských měst. V Moskvě se čeká účast až několika desítek tisíc lidí. Demonstrace jsou považovány i za test režimu Vladimira Putina, který v březnových prezidentských volbách bude usilovat o třetí mandát v Kremlu.

"Nepotřebujeme revoluci, ale čestné volby!" zdůrazňovali řečníci na mítinku u věčného ohně v dálněvýchodním přístavu Vladivostok. Úřední výsledky voleb podle demonstrantů neodpovídají tomu, jak lidé skutečně hlasovali.

Organizátoři původně počítali s účastí deseti až 30 lidí, ale podle agentury ITAR-TASS přišlo na 500 lidí, hlavně mládeže, ale i komunistů, zastoupených v novém parlamentu. To se části demonstrantů nelíbilo; akce měla být občanským protestem, ale komunisté ji prý využili ke stranickému mítinku na svou podporu.

Podle místní policie se na místě odehrály dvě akce: povolená demonstrace deseti lidí a setkání asi 150 voličů s místními komunistickými předáky. "Obě akce už skončily, odehrály se bez incidentů a provokací, k porušení pořádku nedošlo," řekl policejní mluvčí.

V Chabarovsku podle rozhlasu policie zatkla 80 ze 150 demonstrantů, podle agentury Interfax 30 ze 60 účastníků protestu na ústředním náměstí města, které následně policie ohradila, aby zabránila dalším nepovoleným demonstracím. V Blagověščensku, centru Amurské oblasti, protestovala padesátka lidí. Akce podle Interfaxu skončila "bez excesů".

Demonstrovat se má i v cizině. Asi čtyřicítka Rusů protestovala proti falšování voleb i před ruským velvyslanectvím v Tokiu.

Asi 700 lidí podle organizátorů demonstrovalo v Krasnojarsku na jihu Sibiře, více než tisícovka občanů podle ITAR-TASS přišla na nepovolený mítink "za čestné volby" v Barnaulu, akce se však odehrála bez incidentů.

Ústřední volební komise v pátek večer potvrdila vítězství vládní strany Jednotné Rusko v parlamentních volbách z minulé neděle. Putinova strana ve Státní dumě, dolní komoře parlamentu, 238 křesel ze 450. Komunisté mají 92 poslanců, menší levicová strana Spravedlivé Rusko 64 a nacionalisté Vladimira Žirinovského z Liberálnědemokratické strany 56 zákonodárců. Účast voličů činila 60,2 procenta.

Stejné čtyři strany tvořily i předchozí dumu, v níž Jednotné Rusko mělo více než dvoutřetinovou většinu 315 křesel, umožňující vládnoucí straně, aby sama měnila ústavu. Žádná další strana ve sněmovně zastoupena nebude. "Nesystémová" opozice opět nebyla k volbám vůbec připuštěna.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednotné Čečensko - všichni volili Putina

Volebního výsledku, za který by se nemusela stydět ani Komunistická strana Sovětského svazu v dobách minulých, dosáhlo Jednotné Rusko v kavkazské Čečenské...

Výběr článků

Načítám