Hlavní obsah

Arabové se bouří, americký Exxon hraje do karet nezávislosti Kurdů

Novinky, val

Největší světová ropná společnost Exxon Mobil rozhněvala Bagdád, když minulý měsíc podepsala dohodu s iráckými Kurdy o zahájení vrtných prací na jejich území. Tři z těchto oblastí se navíc nacházejí na sporném území. Podle některých je to krok ke kurdské autonomii.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Exxon Mobil je americká ropná společnost.

Článek

Iráčtí politici si podle deníku Independent stěžují, že Exxon svým jednáním ohrožuje stabilitu a jednotu celé země. Dosud platilo, že chtěla-li se společnost angažovat na kurdském území, požádala Bagdád o svolení.

Místopředseda vlády odpovědný za energetické záležitosti Husajn Šahristání řekl v rozhovoru pro The Independent, že každý kontrakt týkající se zemního plynu nebo ropy v Iráku „potřebuje souhlas federální vlády a každý kontrakt, který nebyl představen vládě, nemá oprávnění. Firmám se nedoporučuje pracovat na iráckém území v rozporu s iráckými zákony“.

Věc je o to závažnější, že tři z oblastí, kde má Exxon začít vrtat, se nacházejí přímo na sporném území obou národů. Podle Šahristáního leží "za modrou čárou - tedy mimo území Kurdské regionální vlády".

Po pádu Saddámova režimu získali Kurdové v Iráku určitý stupeň autonomie. Pokud by nyní přestalo platit pravidlo, kdy společnosti žádají Bagdád o svolení působit na kurdském území, byl by to podle mnohých krok ke kurdské nezávislosti a rozštěpení státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám