Hlavní obsah

Sarkozy: Evropě hrozí aktuálně rozpad

Novinky, aš, pit
Marseille

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve čtvrtek před klíčovým summitem Evropské unie o zastavení dluhové krize a záchraně eura varoval, že hrozba rozpadu Evropy je větší, než kdy dříve.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

„Nikdy nebylo riziko rozpadu větší,“ řekl na setkání pravostředových evropských leaderů z Evropské lidové strany (EPP) v Marseille.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v Marseille vyzval EU, aby udělala vše pro záchranu eura: „Celý svět se na nás dívá. Musíme udělat všechno, abychom zachránili euro. Je mimořádně důležité, když všichni společně, všichni v EU ukážeme, že euro je nevratné.“

Setkání předcházelo večernímu jednání v Bruselu, kde se má rozhodnout o budoucnosti eura. Podle analytiků se buď bude konat, nebo eurozóna končí.

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Jean Leonetti dopoledne ve francouzské televizi Canal Plus varoval, že euro a i sama EU může být v ohrožení, pokud nebudou vůdci řešit dluhovou krizi. „Situace je vážná, euro může vybuchnout a Evropa se rozpadnout. To může být katastrofa nejen pro Evropu a pro Francii, ale pro celý svět."

Prohloubení hospodářských potíží eurozóny a EU, kterým hrozí recese, by mohlo tvrdě zasáhnout zbytek světa. Podle středeční ankety agentury Reuters mezi ekonomy převažuje jednoznačně názor, že Francie nejpozději do tří měsíců ztratí své ohodnocení AAA. Obavy mají i čeští představitelé. [celá zpráva]

Optimistická Merkelová: summit přinese řešení

Německá kancléřka Angela Merkelová před zahájením klíčové schůzky uvedla, že vyřešení dluhové krize potrvá celá léta, ale že summit přinese řešení.

Právě na tomto zasedání, na které s napětím čekají trhy i mezinárodní partneři unie, by EU měla konečně přijít se zásadními kroky pro řešení dluhové krize. Uvažuje mimo jiné o tom, že by mohla změnit i základní unijní smlouvu. Chce zpřísnit rozpočtové dohledy a fiskální disciplínu.

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi varoval, že eurozóna má před sebou v ekonomice velké nejistoty. Evropská centrální banka už kvůli boji s dluhovou krizí snížila o čtvrt procenta úrokovou sazbu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám