Hlavní obsah

Část peněz na pomoc lidem postiženým tsunami dostali velrybáři

– Tokio/Canberra

Japonsko použilo peníze z mimořádného fondu na obnovu země po tsunami pro lov velryb. Uvedla to podle BBC Greenpeace s tím, že 2,3 miliardy jenú (cca 600 miliónů korun) bylo použito na posílení ochrany velrybářské flotily. Japonsko se hájí, že na velrybářství závisí část lidí z postižených oblastí.

Článek

Japonský úřad pro rybářství letos požádal o peníze ze zvláštního fondu na obnovu pro velrybáře. Svou žádost zdůvodnil tím, že některá města a vesnice postižené 11. března zemětřesením a následnou vlnou tsunami, jsou závislé na velrybářství.

Greenpeace tvrdí, že žádost byla schválena a peníze se použily na úhradu dluhů a lepší ochranu velrybářské flotily, která tento týden vyplula.

Představitel japonské Greenpeace Juniči Sato v australské televizi ABC krok odsoudil s tím, že mezi velrybářstvím a pomocí postiženým oblastem není žádná vazba. „Je to použito na pokrytí dluhů z lovu velryb, protože se velrybářství dostalo do velkých finančních potíží.“

Japonsko obchází moratorium

Japonsko každoročně vysílá flotilu velrybářských lodí, která uloví asi 1000 kytovců, i když na lov velryb bylo vydáno už před čtvrtstoletím moratorium. Císařství je obchází s tím, že loví kytovce ryze pro vědecké účely. Ukázalo se však, že část masa byla nalezena v restauracích.

Japonsko se lovu velryb nevzdalo, i když proti němu tvrdě protestuje Austrálie a hrozí Tokiu soudy.

Austrálie a Nový Zéland i nezávislé organizace na ochranu kytovců jako jsou Sea Shepherd plánují, že budou blokovat velrybářskou flotilu svými loděmi. Každoročně dochází ke střetům mezi flotilou a Sea Shepherd. Loni se musely velrybářské lodě kvůli protestům předčasně vrátit do přístavů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám