Hlavní obsah

V Moskvě zatkli stovky demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Moskevská policie v úterý večer zatkla několik set lidí, kteří přišli do centra ruské metropole protestovat proti nedělním volbám. Demonstranti je považují za nespravedlivé. Mezi zatčenými se podle rozhlasu ocitli i kolemjdoucí a reportéři. Zadržen byl i vicepremiér Boris Němcov, který patří k nejznámějším kritikům Kremlu, obránce lidských práv Lev Ponomarjov či předák liberální strany Jabloko Sergej Mitrochin.

Článek

"Zatčeno bylo přes 100 lidí, kteří se pokoušeli narušit dopravu a kteří se nepodřídili zákonným požadavkům policie," uvedlo policejní velitelství v první zprávě. Pak se ukázalo, že zatčených bylo výrazně více. Interfax uvádí 250, Itar-TASS několik set.

Podle policie prý "radikálové" a "nacionalisté" házeli po strážnících skleněné lahve, policisté ale situaci dostali pod kontrolu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Mladí Rusové demonstrují proti Putinovi.

Asi 100 až 150 demonstrantů hned po příchodu na Triumfální náměstí obklopily speciální pořádkové jednotky OMON. "Hanba, hanba!" a "Rusko bez Putina!", skandoval hlouček v odpovědi na zatýkání, zatímco stovky členů prokremelských mládežnických organizací Naši a Mladá garda na druhém konci náměstí volaly "Rusko!" a "Putin!".

Foto: Anton Golubev, Reuters

Zatčení představitele ruské opozice Sergeje Mitrochina

"Už sedím v autobusu. Nic jsem nekřičel, ale prostě mě hrubě popadli a strčili dovnitř," zatelefonoval do rádia Kommersant FM jeden ze zatčených reportérů. Stejně dopadla jeho kolegyně ze společenské rubriky Božena Rynská; příslušníci OMON ji sice zatkli "slušně", ale vůbec nereagovali na námitky, že zatčení odporuje zákonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti PutinoviVideo: Reuters

Policie předem opozici varovala, že nepřipustí ve městě žádné nepovolené demonstrace. Přístup na Triumfální náměstí ohradila a na místě shromáždila značné síly. Už ráno do centra města přijely kolony kamiónů s příslušníky "Dzeržinského divize" vojsk ministerstva vnitra, přivolaných na žádost policejního velitelství k "zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti občanů", jak vysvětlil jejich mluvčí, plukovník Vasilij Pančenkov. Očití svědci zaznamenali i obrněná auta.

Foto: Anton Golubev, Reuters

Zatýkání odpůrce Putina na demonstraci v Moskvě.

Moskva v pondělí poprvé zažila velkou demonstraci proti režimu, které se účastnilo mezi 2000 až 10 000 lidmi. Po skončení povolené akce policie zabránila davu v pochodu ke Kremlu a zatkla na 300 demonstrantů. Soudy je v úterý odsoudily k 15 dnům vězení za nepodřízení se policejním pokynům. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám