Hlavní obsah

Vraždící neonacisty živila verze hry Monopoly s koncentráky a Hitlerem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Členové neonacistické skupiny, která v Německu stojí za deseti vraždami převážně imigrantů, si finančně přilepšovali prodejem verze známé hry Monopoly. Deskovou hru s vyobrazenými tábory smrti a plynovými komorami, nazývanou Pogromly, neonacisté nabízeli po celé zemi a prodali desítky kusů, napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Na hracím poli nechyběly umrlčí lebky, Hitler, koncentráky ani zlověstně vyhlížející Židé.

Článek

Namísto nádražních stanic v tradičních Monopolech má neonacistická verze hry jako zastávky koncentrační tábory. Hráči začínající na políčku označeném svastikou tak mohli nakoupit Osvětim, Dachau, Buchenwald anebo Ravensbrück. Jeden tábor stál 4000 říšských marek, což byla měna používaná v Německu za Adolfa Hitlera. Jiná pole „zdobí“ emblém jednotek SS a na ploše nechybí ani portrét samotného Hitlera i zlověstně vyhlížejících Židů, které vůdce posílal na smrt.

Podle německého deníku bylo množství balení hry nalezeno při prohlídce garáže gangu neonacistů z minulého týdne.

Má se za to, že děj hry kopíroval události Křišťálové noci z 8. listopadu 1938, kdy nacisté rozpoutali pogrom židovského obyvatelstva, při němž zničili stovky synagog a obchodů a zatkli 30 000 lidí, z nichž mnozí skončili v koncentračních táborech.

Prodejce komplice obcházel

Hra se měla mezi nacisty poprvé objevit v roce 1997, kdy byla k mání za sto marek. Neonacisté si jejím prostřednictvím finančně vypomáhali až do letošního roku, i když většinu zisku si údajně nechával komplic gangu Andre K., který je nyní v policejní cele. Neonacisté si údajně na jeho chování mezi sebou stěžovali.

Letité praktiky neonacistů včetně vražd imigrantů byly odhaleny náhodou minulý měsíc, když se skupině nevyvedla jedna bankovní loupež. Dva členové pak spáchali sebevraždu, načež se zjistilo, že gang v letech 2000 až 2007 zavraždil deset lidí včetně policistky, která jeho členy znala od dětství a mohla by je prozradit. [celá zpráva]

Skupina také přepadla 14 bank. Média skupinu spojují s krajně pravicovou stranou NPD a podle magazínu Spiegel úřady v té souvislosti už zahájily nové tažení za soudní zrušení strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Neonacisté v Německu policistku popravili

Tříčlenný neonacistický gang ze Zwickau popravil policistku Michele Kiesewetterovou (22) v dubnu 2007 v Heilbronnu prostřelením hlavy z bezprostřední...

Výběr článků

Načítám