Hlavní obsah

Tajemný letoun, který měli sestřelit v Íránu, patřil CIA

– Washington

Bezpilotní letoun, který byl podle vyjádření íránské armády sestřelen minulý týden ve čtvrtek nad východním Íránem a jehož ztrátu v pondělí potvrdilo NATO, patřil CIA. Televizní stanici NBC to řekli zástupci Pentagonu. Podle amerických médií je také pravdivé vyjádření íránské strany, že se jedná o jeden z nejmodernějších strojů RQ-170 Sentinel.

Foto: Profimedia.cz

RQ-170 Sentinel na záběru z Kandaháru

Článek

Trosky stroje nyní zkoumají íránští odborníci a Američané mají obavy, že získají některé technologie. Není jasné, v jakém je stroj stavu. Íránci tvrdí, že v dobrém. Íránská televize v reportáži o letounu odvysílala ovšem záběry úplně jiného stroje.

Mise letounu byla tajná a s jistotou se ani neví, zda měl operovat v Íránu anebo v Afghánistánu. Podle amerických zdrojů nebyl sestřelen, nýbrž mu došlo palivo a havaroval v odlehlém horském terénu. Íránci naznačili, že se jim podařilo rušit řídicí signál stroje.

Írán už několikrát v minulosti ohlásil sestřelení amerických, britských či izraelských špionážních letounů. Zprávy tohoto druhu ale dosud zůstávaly bez odezvy druhé strany.

Írán sám vyvíjí a vyrábí bezpilotní letouny, které mimo jiné využívá libanonský Hizballáh. Poslední íránský stroj této kategorie má mít dolet tisíc kilometrů a může se dostat až nad Izrael.

Bestie z Kandaháru RQ-170
Lockheed RQ -170 Sentinel je jedním z nejmodernějších bezpilotních letadel ve výzbroji amerického letectva USAF. Má tvar samokřídla, podobá se mírně bombardéru B2 Spirit a má také vlastnosti stealth, takže se dá obtížně odhalit radary. Zatím bylo zveřejněno jen málo záběrů tohoto stroje o rozpětí cca 18 metrů, je ale zachycen na základně v afghánském Kandaháru, kde působí od roku 2007. Proto se mu přezdívá Bestie z Kandaháru.
Právě tento typ byl použit při průzkumu komplexu v pákistánském Abbottabádu, kde se ukrýval bin Ládin. Monitoroval také zásah komanda proti zakladateli al-Káidy. Letos byl údajně použit i k průzkumu íránských jaderných zařízení. Byl také spatřen v Jižní Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám