Hlavní obsah

Dzeržinského divize hlídají Moskvu, lidé protestují proti Putinovi

– Moskva • Aktualizováno
Novinky, rei

Tisíce policistů a příslušníků "Dzeržinského divizí" ministerstva vnitra bylo v úterý nasazeno v centru Moskvy. V ruské metropoli v noci protestovaly tisíce lidí proti premiérovi Vladimiru Putinovi. Podle agentur to byla za poslední roky jedna z největších demonstrací proti muži, který se za tři měsíce plánuje vrátit do prezidentského křesla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti PutinoviVideo: Reuters

 
Článek

Policisty a vojáky podle BBC do centra města svážely nákladní vozy. Úřady uvedly, že jednotky mají zajistit pořádek a bezpečnost. Putinův poradce prohlásil, že nepovolené pouliční protesty musí skončit.

Síly ministerstva vnitra jsou přezdívány Dzeržinského divize po zakladateli komunistické tajné policie Felixi Dzeržinském.

Povolební protest

Do ulic v metropoli vyšlo v pondělí večer po vyhlášení výsledků parlamentních voleb pět až deset tisíc lidí. „Pryč s Putinem“, „Rusko bez Putina“ a „Revoluce“, volali. Více než tři sta z nich skončilo v policejní vazbě. Dalších sto demonstrantů bylo zatčeno při podobné akci na petrohradském Něvském prospektu.

Putinova strana Jednotné Rusko v nedělních volbách uhájila parlamentní většinu, ale ztratila tu ústavní. Strana oproti volbám před čtyřmi lety ztratila 14 procentních bodů a v 450místném parlamentu přišla o 77 křesel. Do lavic usedne 238 jejích zástupců.

Foto: Mikhail Voskresensky , Reuters

V centru Moskvy protestovalo několik tisíc lidí.

Podezření na manipulace

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale uvedla, že sčítání hlasů provázela porušování pravidel. Také mluvčí Bílého domu v té souvislosti vyjádřil „vážné obavy“.

Pozorovatelé z nezávislého sdružení Golos podali kvůli údajným manipulacím s hlasovacími lístky 5300 stížností. Výsledky voleb už tradičně plánují napadnout u soudu komunisté, jak informovala agentura RIA Novosti.

Komunisté se ve volbách umístili jako druzí, získali přes 19 procent hlasů a 92 křesel v parlamentu. Třetí strana, Spravedlivé Rusko, dostala 13 procent hlasů a její zástupci obsadí 56 poslaneckých míst.

Medvěděv si pochvaloval fungující demokracii

Prezident Dmitrij Medvěděv hodnotil pokles popularity Jednotného Ruska jako znamení fungující demokracie. „Jsem rád, že budeme mít pestřejší parlament, protože chápeme, že pravda vyjde najevo pouze z debaty,“ prohlásil Medvěděv.

Pokles obliby Putinovy strany nicméně přichází jen tři měsíce před prezidentskými volbami, po nichž se chce bývalá hlava země do nejvyššího úřadu vrátit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám