Hlavní obsah

Kanada s Kjótským protokolem končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Durban

Kanada nepřistoupí k dalším závazkům o snižování průmyslových emisí v rámci tzv. Kjótského protokolu. Z konference OSN o klimatických změnách v Durbanu to prostřednictvím agentury The Canadian Press vzkázal ministr životního prostředí Peter Kent.

Foto: Profimedia.cz

Ropná rafinérie v Edmontonu

Článek

Platnost Kjótského protokolu vyprší koncem příštího roku a v Durbanu se jedná o jeho možném prodloužení pro léta 2013 až 2017.

K protokolu původně přistupovala v roce 1998 vláda kanadských liberálů premiéra Jeana Chrétiena. Kanada se nicméně závazky snižování produkce skleníkových plynů nikdy příliš nezabývala. Opomíjeli je i konzervativci, kteří vládnou od roku 2006. Dohoda podle nich postihuje ekonomiku.

Přistoupením ke Kjótskému protokolu se přes 140 zemí světa zavazovalo, že v letech 2008 až 2012 sníží emise skleníkových plynů o 5,2 procenta pod úroveň z roku 1990. U některých zemí (např. Nový Zéland, Rusko, Ukrajina) stačilo, když zachovají současnou produkci skleníkových plynů. Největší znečišťovatelé planety – USA, Čína a Indie - protokol nepřijaly. I proto se Kanaďané prodloužení protokolu brání a navrhují raději novou dohodu, která by zahrnovala všechny země.

Například USA ale chtějí přijetí nové dohody ještě odložit. Nejvýrazněji se proti novému závazku staví Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám