Hlavní obsah

Putinova strana vyhrála volby, ale značně oslabila

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina vítězí v nedělních parlamentních volbách. Značně však oslabila, získala necelých padesát procent hlasů. Před čtyřmi lety to bylo 64,3 procenta hlasů. Po přerozdělení hlasů má ale nadpoloviční počet 238 z 450 křesel. Volby jsou přitom považovány za test obliby Putina před prezidentskými volbami v roce 2012.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putinova strana vyhrála volby, ale značně oslabila Video: Reuters

 
Článek

Po sečtení 95,7 procenta hlasů získala strana Jednotné Rusko 49,54 procenta hlasů, uvádí RIA Novosti. I to je však značně více, než mají ostatní strany. Komunisté dostali 19,13 procenta, Spravedlivé Rusko 13,18 procenta a Žirinovského nacionalisté z LDPR pak 11,66 %. Uvedl to Nikola Konkin z centrální volební komise.

"Je to optimální výsledek, který odráží reálnou situaci v zemi," prohlásil premiér Putin podle AFP a dodal: "Na jeho základě budeme moci zajistit stabilní rozvoj země.“

V Moskvě získává Jednotné Rusko po sečtení 70 procent volebních protokolů 45 procent hlasů, upřesnil Interfax. V některých moskevských čtvrtích ale podpořila Putinovu stranu jen zhruba třetina voličů.

Volby navíc provázely značné machinace." Měli jsme tisíce telefonátů z místních kanceláří potvrzující masivní podvody," uvedl zástupce komunistů Ivan Melnikov. Podle něj to bylo jako zprávy z fronty, píše BBC. I to může oslabit pozici Putina.

Komentáře tisku 

Oslabení je citelné i v dumě, Jednotné Rusko tam už nebude mít ústavní většinu a možná ani nadpoloviční počet křesel. "Jednotné Rusko ztrácí ústavní většinu ve Státní dumě a není jisté, že si zachová prostou většinu. Strana moci bude muset hledat partnery," napsal Kommersant. Podle deníku je téměř jisté, že novou dumu, dolní komoru parlamentu, budou tvořit stejné čtyři strany jako dosud, ale poměr sil se změní. "Jednotné Rusko citelně ztratilo hlasy ve velkých městech," upozornil list.

List Vedomosti označil Jednotné Rusko za "Stranu menšiny," Zmiňuje, že i když po přerozdělení hlasů může mít většinu, což se i stalo, bude to nejistá většina pro stranu zvyklou působit v podmínkách více než dvoutřetinové převahy. Napříště se při přijímání klíčových rozhodnutí bude muset dohadovat s dalšími poslaneckými kluby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám