Hlavní obsah

Soud snížil počet obvinění proti Mladičovi, aby proces urychlil

Haag

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v pátek snížil zhruba o polovinu počet obvinění ze zločinů, ze kterých se v Haagu zodpovídá bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić. Místo dosavadních 196 bude nyní souzen ze 106 konkrétních případů, uvedla agentura DPA. Obžaloba si od tohoto kroku slibuje zrychlení celého procesu.

Foto: Reuters

Ratko Mladić na lavici obžalovaných

Článek

Soud rovněž upravil z 23 na 15 počet míst, kde se Mladić údajně dopustil válečných zločinů. Prokuratura nyní dostala dva týdny času na to, aby rozsáhlou obžalobu příslušně zkrátila.

Závažnost činů, z nichž se Mladić zodpovídá, se ale nesnížila. Nadále je obžalován v jedenácti bodech, které čítají genocidu, zločiny proti lidskosti a další válečné zločiny během války v Bosně v letech 1992 až 1995. Zodpovídat se bude také z podílu na masakru ve Srebrenici v roce 1995, kdy bylo povražděno asi 8000 muslimských mužů a chlapců. Masakr je považován za nejhorší v Evropě od druhé světové války.

V diplomatických kruzích v Haagu se mluví o tom, že Mladić se možná rozsudku nedočká. Příkladem může být někdejší jugoslávský a srbský autokrat Slobodan Milošević, který v roce 2006 po čtyřech letech procesu zemřel.

Devětašedesátiletý Mladić si od začátku tribunálu stěžuje na problémy s játry a plicním katarem. Podstoupil rovněž operaci kýly. V době, kdy se před spravedlností 16 let ukrýval, ho údajně postihly dva infarkty. Sám sebe označil za "těžce nemocného muže".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám