Hlavní obsah

Nebezpečné panely s azbestem jsou minimálně v 293 školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panely, z nichž se může uvolňovat azbest, jsou podle šetření České školní inspekce minimálně v 293 školách. Inspekce přítomnost tzv. boletických panelů zjišťovala formou dotazníku, který vyplnilo 5500 škol. Podrobnou analýzu připraví inspekce příští týden, uvedl její mluvčí Libor Vacek.

Foto: Jiří Falout, Právo

Základní školy na českobudějovickém sídlišti Máj, kde byl zjištěn azbest

Článek

Na 8500 školských zařízení dostalo ve středu dotazník, v němž se jich inspekce ptala na to, zda byl při výstavbě jejich školy použit boletický panel, kdy byla výstavba dokončena a jestli se na škole prováděly rekonstrukce, které by narušily plášť panelu.

"Na první otázku odpovědělo ano 293 subjektů, na třetí otázku odpovědělo ano 264 subjektů," uvedl Vacek. Upozornil ale, že to jsou zatím dílčí výsledky. Analýzu zpracují do příštího týdne a předají ministerstvu.

Takzvané boletické panely se požívaly při výstavbě hlavně v 70. a 80. letech. Je z nich postaveno mnoho sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení nebo nákupních středisek. Při necitlivé rekonstrukci se ale mohou z panelů dostat do prostor zdraví škodlivá azbestová vlákna.

Zvýšené množství azbestu bylo v posledních dnech zjištěno v několika školách v Praze a v Českých Budějovicích. Děti z českobudějovické školy Máj musejí nyní docházet na výuku do okolních škol.

V takovém případě je pak nutná několik týdnů až měsíců trvající sanace. "Jsme připraveni zřizovatelům poskytnout finanční pomoc," nechal se tento týden slyšet ministr školství Josef Dobeš (VV). Pokud by peníze z rezerv ministerstva nestačily, požádal by prý vládu o mimořádné peníze "jako by šlo o povodně". Při řešení situace spolupracuje také s hlavním hygienikem Michaelem Vítem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám