Hlavní obsah

Merkelová vyloučila vydání evropských dluhopisů, chce fiskální unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová při svém pátečním vystoupení před poslanci Bundestagu vyloučila vydání společných dluhopisů eurozóny. Podle ní by to bylo v rozporu s německou ústavou. Navrhla ale fiskální unii. V projevu zdůraznila, že Německo a Francie zvýší úsilí při hledání východiska z krize.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová řekla podle BBC poslancům, že Evropa míří k ustavení fiskální unie, která by měla vyřešit krizi. Podle ní je potřeba nová smlouva o fungování EU. V tom se shodla s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, s nímž se má sejít v pondělí.

Změnu Lisabonské smlouvy a zavedení fiskální unie bude prosazovat na summitu EU 9. prosince. Fiskální unie je podle ní prostředkem, jak do budoucna zabránit opakování finanční krize. Její zavedení by se mělo týkat minimálně zemí používajících euro jako platidlo. Fiskální unie by podle ní měla být zavedena v celé EU, protože její omezení jen na eurozónu by bylo "až druhým nejlepším řešením". Naopak eurobondy odmítla.

"Nejde o nic méně ani o nic více než o posílení Evropy," zdůraznila Merkelová. "O fiskální unii už jen nemluvíme, ale začínáme ji tvořit," dodala.

Překonání současné krize podle ní "nepůjde vyřešit jednou ranou". "Je to proces a ten potrvá roky," uvedla mimo jiné Merkelová.

Sarkozy ve čtvrtek v projevu v Toulonu řekl, že by se měla vytvořit nová smlouva, která by členy zavázala k větší fiskální disciplíně. Zmínil, že reakce EU na dluhovou krizi nebyla dost rychlá a řešení se musí najít brzo: „Je to naléhavé, svět nebude čekat na Evropu.“

Dodal, že pilířem Evropy je partnerství Německa a Francie [celá zpráva]

Změnu Lisabonské smlouvy kvůli krizi v eurozóně  podporuje i Polsko. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám