Hlavní obsah

Ztracený a nalezený děkan plzeňských práv rezignoval

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Ivan Blažek

Děkan Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni Květoslav Růžička rezignuje k 12. prosinci ze zdravotních důvodů na svou funkci. Svou rezignaci v pátek telefonicky oznámil rektorce Iloně Mauritzové a zároveň ji zaslal písemně, sdělila mluvčí ZČU Kamila Kvapilová. Růžička byl nedávno pohřešován, policie jej až po několika dnech objevila daleko od domova. O žádném násilném činu však policie neinformovala.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Květoslav Růžička při svém předvolebním projevu na plzeňských právech.

Článek

„Dne 12. prosince zasedá akademický senát právnické fakulty, který rozhodne o vyhlášení volby nového děkana,“ dodala Kvapilová.

Děkan Růžička je momentálně v pracovní neschopnosti, která potrvá do 22.

prosince. „O jeho rezignaci bude dnes rektorka informovat předsedu akademického senátu fakulty Tomáše Pezla,“ podotkla v pátek Kvapilová.

„Vnitřní předpisy fakulty na takovou situaci samozřejmě pamatují a akademický senát se jí může ihned zabývat na svém nejbližším jednání, které se uskuteční zmíněného 12. prosince. Na tomto jednání tak může okamžitě vyhlásit volbu nového děkana,“ vysvětlila Kvapilová.

Snad se senát poučil, doufá Pospíšil

Ministr spravedlnosti a Růžičkův předchůdce Jiří Pospíšil (ODS) označil rezignaci děkana Růžičky, který podle něj manažersky selhal, jako dobrou zprávou pro fakultu. „Je sice už pět minut po dvanácté, ale stále je tady ještě šance školu zachránit,“ uvedl Pospíšil.

„Doufám, že se ti, kteří děkana volí, poučili z posledního roku a při nové volbě se budou rozhodovat rozumem. A nezvolí někoho třeba jen proto, že je dotyčný ochotný jít komusi na ruku,“ poznamenal Pospíšil. „Ideální by byla integrální osobnost, kvůli níž by se byli ochotni vrátit alespoň někteří z těch, kteří ze školy odešli,“ doplnil Pospíšil.

Z Prahy do Varnsdorfu inkognito

Růžička stojí od loňského října v čele fakulty, kterou před časem zasáhla aféra s rychlostudenty. Před několika týdny ztratila právo udělovat titul JUDr., za Pospíšil právě Růžičku.

Podle ministra Růžička selhal jako manažer, protože se nedohodl na spolupráci se svým loňským protikandidátem Karlem Eliášem, jenž stejně jako Růžička patřil k reformnímu křídlu na fakultě.

Zejména to byl ale zdravotní stav Růžičky, o němž se v poslední době v souvislosti s možnou rezignací hovořilo. Policie totiž po něm nedávno vyhlásila pátrání, děkan opustil svůj byt v Praze a nalezen byl až po několika dnech u silnice na Varnsdorfsku. [celá zpráva]

A údajně to nebylo poprvé, co se Růžička za podobně záhadných okolností ztratil.

Eliáš kandidovat nechce

Ve volbách do čela fakulty loni Růžička překvapivě porazil protikandidáta Karla Eliáše, za nímž stál předcházející reformní děkan Jiří Pospíšil. Růžička tehdy dostal v akademickém senátu fakulty dvanáct z osmnácti možných hlasů, Eliáš pět.

Renomovaný odborník Karel Eliáš, který některé Růžičkovy kroky kritizoval, nakonec s řadou kolegů ze školy odešel.

„O kandidatuře na děkana neuvažuji,“ řekl Právu Eliáš. „Pan profesor Růžička je spíše obětí procesů než jejich hybatelem. Nechci se do toho prostředí vrátit,“ konstatoval Eliáš a připomněl, že v současném akademickém senátu sedí několik lidí, kteří tuto funkci vykonávali už za neblaze proslulé éry Milana Kindla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám