Hlavní obsah

Polsko chce změnu Lisabonské smlouvy kvůli krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko, které předsedá EU, chce kvůli finanční stabilitě a integraci kontinentu okamžitou změnu Lisabonské smlouvy o Evropské unii. Ve Varšavě to ve čtvrtek prohlásil polský premiér Donald Tusk. Chce posílit pravomoci Bruselu.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

"Podobně jako všechny evropské země je Polsko závislé na tom, co se v eurozóně děje," řekl podle agentury AP Tusk. "Silná role Evropské komise a dalších evropských institucí, a to i v hospodářské správě a finanční kázni, by měla být klíčovým nástrojem."

Tusk, jak upozorňuje DPA, hovořil podobně jako před několika dny polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Ten se v pondělí v Berlíně vyslovil pro posílení pravomocí Evropské komise a Evropské centrální banky a také pro důraznější vůdcovský postup Německa při prosazování změn k záchraně eura.

Změna Lisabonské smlouvy by podle Tuska měla umožnit "efektivní správu v eurozóně" a posílit ty orgány, které během současné vážné finanční krize pracují na konsolidaci kontinentu. Dodal, že Varšava je připravena aktivně přispět ke snahám o záchranu eura, protože takové úsilí "je dobré i pro Polsko".

I země platící národní měnou chtějí zachránit euro

Tusk v této souvislosti vysvětlil, že dobré hospodářské výsledky země mohou skončit v troskách, pokud Evropa nenajde dostatek síly, aby zabránila rozpadu eurozóny.

Podle něj je třeba "rozbít řetěz zdánlivé aktivity a nečinnosti maskované za stovkami summitů a schůzek na středně vysoké úrovni, které nepřinášejí žádné uspokojivé řešení".

Ministerský předseda rovněž prohlásil, že by uvítal, kdyby Polsko a další unijní země neplatící eurem měly možnost zapojit se do snah o zajištění stability v eurozóně. Zhroucení eura by totiž mělo negativní dopad na Polsko. V podobném duchu se vyjádřilo i Dánsko, které Unii bude předsedat od ledna a platí vlastní korunou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám