Hlavní obsah

Clintonová přiletěla na historickou návštěvu Barmy

Neipyijtu

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přiletěla ve středu do Barmy na přelomovou návštěvu. List Financial Times uvedl, že přistála před polednem v novém hlavním městě Neipyijtu.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová vystupuje v Barmě z letadla.

Článek

Návštěva Clintonové potvrzuje, že se Barma ovládaná po desetiletí vojenskou juntou mění. Naposledy navštívil americký ministr zahraničí Barmu před více než půl stoletím.

Clintonová uvedla, že cílem její návštěvy je "otestovat upřímnost záměru" země otevřít se světu.

Současně chce podpořit reformy, které se nová vláda, v níž mají ovšem stále hlavní vliv armádní generálové, pokouší zavést spolu s větší svobodou, kdy už není vězněna disidentka Su Ťij a registruje svojí stranu. Země také začala propouštět tisíce politických vězňů.

Spojené státy také chtějí zabránit rostoucímu vlivu Číny v zemi a rády by barmskou vládu přesvědčily, aby přerušila vojenské a jaderné vztahy se Severní Koreou.

Americkou ministryni čekají ve čtvrtek jednání s prezidentem Thein Seinem, bývalým premiérem ve vojenské vládě, který propaguje reformy. O den později se přesune do bývalé metropole Rangúnu k setkání se Su Ťij, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Barma slíbila amnestii 6300 vězňům

Barmský prezident v úterý uvedl, že propustí 6359 vězňů. Uvedla to televize s tím, že propouštění začne ve středu. Informace byla podle BBC zveřejněna poté, co...

Výběr článků

Načítám