Hlavní obsah

Turecko zavedlo vlastní sankce vůči Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko ve středu následovalo Ligu arabských států a zavedlo sankce vůči Sýrii. Pozastavilo veškeré finanční styky s Damaškem, obstavilo jeho účty a syrským vládním a obchodním představitelům zakázalo cesty na svoje území. Ankara vyzvala syrského prezidenta Bašára Asada k ukončení násilí vůči civilistům.

Foto: Reuters

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu

Článek

Asadova vláda podle šéfa turecké diplomacie Ahmeta Davutoglua „došla na konec cesty“.

Ankara sankce zavedla týden poté, co se v Sýrii stal terčem útoku autobus s poutníky do Mekky. Dva lidé byli zraněni a autobus poničen.

Turecko dalo v úterý současně najevo, že by mohlo podél hranice se Sýrií vytvořit humanitární nárazníkové pásmo, a to ve spolupráci s mezinárodní komunitou. O koridorech mluvil už minulý týden francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

Už dřívě proniklo na veřejnost, že se v Turecku cvičí syrská povstalecká armáda. [celá zpráva]

Sýrie opakovaně nezareagovala na výzvy sousedů, aby zastavila násilnosti a na své území vpustila její pozorovatele. Liga arabských států proto na Damašek uvalila minulý týden sankce.

Podle OSN si potlačování protestů proti Asadově režimu armádou vyžádalo od března přes 3500 obětí. Armáda se podle organizace dopouští zločinů proti lidskosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii naplno vypukla občanská válka

Občanská válka, která v Sýrii probíhá už několik týdnů, dostala v noci na středu nový rozměr. Vojáci, kteří zběhli z armády, zaútočili na základnu Harasta...

V Damašku ostřelovali sídlo strany Baas

Sídlo strany Baas v Damašku bylo v neděli terčem granátového útoku, uvedla BBC s tím, že útok není oficiálně potvrzen. Přihlásila se k němu Syrská...

Výběr článků

Načítám