Hlavní obsah

Agentura S&P srazila ratingy 15 významným bankám z USA i Evropy

– New York

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila ratingy 15 velkých bank z USA a Evropy o jeden stupeň. Byl to jeden z výsledků rozsáhlého přehodnocení ratingových kritérií světových bank, které agentura zahájila už loni, aby zlepšila svou pověst, pošramocenou nereálně vysokými ratingy rizikových hypotečních dluhopisů v USA.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Nižší ratingy budou mít například americké JPMorgan Chase & Co, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, britské Barclays Plc, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland nebo švýcarská UBS.

S v prvním kole oznámila výsledky revize ratingů celkem 37 bank, z nichž 20 nechala známky beze změny a zvýšila je dvěma čínským bankám Bank of China a China Construction Bank Corp.

Horší, než se čekalo

Výsledky přehodnocení byly zatím o něco horší, než se čekalo. Činitelé agentury tento měsíc uvedli, že čekají zhoršení ratingů 20 procent bank a u 20 procent odhadovali zvýšení. S přehodnocuje ratingy více než 750 bankovních společností z celého světa a oznámení o výsledcích bude zveřejňovat postupně.

Konkurenční agentura Moody’s v úterý uvedla, že by mohla snížit rating 87 bank z 15 evropských zemí. Poukázala hlavně na riziko, že vlády vzhledem k finančním potížím nebudou mít zdroje na to, aby banky v případě jejich těžkostí podpořily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám