Hlavní obsah

V Německu zadrželi neonacistu, zajišťoval vrahům munici

– Jena

V souvislosti s rasistickými vraždami ultrapravicového Národněsocialistického podzemí (NSU) zadrželi v úterý ráno v Jeně dalšího neonacistu. Šestatřicetiletý Ralf Wohlleben, který byl dlouholetým funkcionářem Národnědemokratické strany Německa (NPD), je podezřelý, že pomáhal trojici pravicových radikálů ze saského Zwickau zabít šest imigrantů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle vyšetřovatelů Wohlleben skupině zajišťoval střelné zbraně a munici. Je obviněn z podílu na šesti vraždách a z podílu na jednom pokusu o vraždu.

Wohlleben je už čtvrtou osobou zadrženou kvůli sérii vražd osmi tureckých přistěhovalců, jednoho Řeka a německé policistky. Ve vazbě už je členka NSU Zschäpeová a dva lidé, kteří jsou považováni za komplice skupiny. Holger G. je obviněný, že pro ni najímal automobily používané při vraždách. [celá zpráva]

Ande E. je podle všeho tvůrcem animovaného videa, v němž se tato skupina k činům doznala.[celá zpráva]

S Holgerem G. byl ve styku i se zadržený Wohlleben.

Zschäpeová možná pracovala pro kontrarozvědku

Podle deníku Leipziger Volkszeitung existuje důkaz, že Zschäpeová byla informátorkou kriminalistů v Durynsku, a byla tak "kryta ze strany státu". Jediná přeživší členka NSU podle listu dodávala policii informace z prostředí extrémní pravice. Měla v té době údajně pět krycích jmen. Skupině se od roku 1998 dařilo skrývat před německými úřady, což už dříve vyvolalo spekulace o jejím napojení na kontrarozvědku.

Podezření také vyvolává, že záznamy o skupině byly skartovány po pěti letech. [celá zpráva]

Zatímco dva zbylí členové tria NSU Uwe Bönhard a Uwe Mundlos spáchali sebevraždu, ona sama se vydala do rukou policie.

Neonacista v zastupitelstvu

Wohlleben se pohyboval v kruzích pravicového extremismu od roku 1995 a pak se dostal do kontaktu i s lidmi z NSU.

V letech 1999 až 2008 byl členem předsednictva NPD a v letech 2006 až 2008 byl v zastupitelstvu v Durynsku, kde se do rady dostali i z NPD. V roce 2010 ale přerušil spolupráci s NPD v Jeně.

Neonacistické NPD hrozí, že bude zakázána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám