Hlavní obsah

Kauzu ve Švýcarsku zmrazených miliard zdržovali i žalobci, uvedl jejich šéf

Právo, Jakub Troníček
Aktualizováno

Reakce českých úřadů na žádost Švýcarů o přihlášení se k zmraženým miliardám pocházejícím z divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) se protahovala i kvůli liknavosti žalobců z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Právu to v pondělí řekl jeho nový šéf Stanislav Mečl poté, co dostal do rukou výsledky vnitřní kontroly, kterou po svém nástupu do čela státního zastupitelství nařídil. Někteří proto museli ve svých funkcích skončit.

Článek

„Průtahy spočívaly zejména v ne úplně svižném vyřizování právních pomocí švýcarské strany,“ uvedl Mečl.

Mečl proto odvolal šéfku odboru závažné hospodářské trestné činnosti Marcelu Kratochvílovou. Nahradí ji Soňa Bělohlávková, která prošetřovala kauzu vytunelovaných fondů Trend a Mercia. "Bude dál vedoucí týmu Mostecká uhelná a bude mít nad ním supervizi," citovaly Mečla Hospodářské noviny.

Zdržení na více frontách

Mečl dodal, že žalobci rozhodně nejsou jediní, kdo celý proces zdržoval. „Není to tak, že by státní zastupitelství mohlo za to, že jsme se dosud k řízení ve Švýcarsku nepřihlásili,“ konstatoval Mečl.

Na pražské vrchní státní zastupitelství a na jeho minulého šéfa Vlastimila Rampulu přitom zatím jako na viníka ukazovali představitelé ministerstev spravedlnosti i financí. Právě tyto tři úřady si mezi sebou dlouhé měsíce celou věc přehazovaly jako horký brambor, až Česká republika podle všeho propásla termín, do kdy se mohla přihlásit jako poškozená strana do švýcarského trestního řízení.

Rampula obviňování odmítá

Rampula průtahy odmítá, podle něj postupovalo státní zastupitelství přesně v souladu se zákonem. „Nic jsme nezanedbali,“ řekl Právu bývalý pražský vrchní státní zástupce, kterého nedávno odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Rampulův nástupce v čele žalobců už nicméně předminulý týden na základě předběžného prostudování spisu konstatoval, že této záležitosti nebyla věnovaná dostatečná pozornost. Ostatně po svém nástupu do funkce převedl na jinou práci elitního státního zástupce Ladislava Letka, který měl komunikaci s ministerstvem financí na starost.

Obě instituce si několik měsíců vyměňovaly z velké části jen žádosti o doplňující informace. Zatímco resort financí psal státním zástupcům o podklady, ti se zase ministerstva dotazovali, jaké materiály vlastně chce.

Švýcaři přitom českou stranu několikrát upozorňovali, že se může připojit k řízení jen do podání obžaloby. Tu na sedm obviněných exmanažerů důlní společnosti podala švýcarská prokuratura v říjnu. Vláda následně rozhodla, že se bude chtít ještě o zajištěné miliardy přihlásit. Cestu má podle premiéra najít v nejbližší době.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám