Hlavní obsah

Připravte se na pád eura a nepokoje, varuje britské ministerstvo zahraničí

– Londýn • Aktualizováno
Novinky,

Británie propracovává plány na rozpad eurozóny, uvedla agentura AFP. Britské ministerstvo zahraničí varuje před nepokoji, které rozpad mohou provázet, napsal list Daily Telegraph. I Británii, stejně jako celé Evropě, podle pondělního vyjádření Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) hrozí na začátku příštího roku recese.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Finanční problémy Řecka značně zamávaly s kurzem jednotné evropské měny vůči dolaru. (na obrázku euromince s řeckým motivem na rubu

Článek

Představitel Úřadu pro finanční služby (FSA) Andrew Bailey, který je současně jedním z ředitelů Bank of England, ve čtvrtek uvedl, že britské banky připravují plány na případný rozpad, ale nemají je zatím propracované.

Na možný pád eura se však připravuje i ministerstvo zahraničí, které podle listu Daily Telegraph počítá s tím, že rozpad eurozóny je jen otázkou času. Diplomaté se především zaměřují na to, jak pomoci Britům žijícím v zahraničí při případných nepokojích provázejících rozpad eurozóny. V zemích eurozóny jich žijí desítky tisíc.

Vše se děje s vědomím a souhlasem celé vlády. Premiér David Cameron nedávno prohlásil, že jeho vláda se připravuje na všechny možné scénáře: „Tady v Británii, mimo eurozónu, se musíme připravit na každou eventualitu, a to je přesně to, co děláme.“

I Britové proto vítají pokusy zachránit eurozónu. Jeden z ministerských úředníků řekl, že snaha oddálit rozpad pomáhá Británii v tom, aby se mohla na rozpad lépe připravit.

Bankéři chtějí být připraveni 

„Mluvili jsme s nimi (s bankéři) o tom a pracují na tom. Budeme s nimi ještě mluvit,“ řekl Bailey z FSA a dodal, že dobrý krizový management znamená, že se připravují i scénáře nepravděpodobných špatných situací a „my nemůžeme ignorovat dopad případného chaotického odchodu některých zemí z eurozóny“.

V pátek pak asociace britských bankéřů ve svém stanovisku uvedla, že připravuje zátěžové testy, aby se banky ujistily, že mají adekvátní prostředky a likviditu pro různé scénáře.

Británie sice není v eurozóně, ale 40 procent britského obchodu je se zeměmi eurozóny. Británii proto hrozí, že stejně jako další evropské země upadne začátkem příštího roku do  recese.

Celou Evropu postihne recese

OECD předpokládá, že ve čtvrtém kvartále letošního roku se evropská ekonomika propadne o procento a v prvním čtvrtletí příštího roku o čtyři desetiny procenta. Pokud ve dvou kvartálech ekonomika klesá, nastává recese. Recese má zasáhnout nejen země eurozóny, ale také Británii.  [celá zpráva]

OECD výrazně snížila odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok. Podle ní  problémy Itálie a Španělska mohou nyní mít dopad na světovou ekonomiku ve větší míře než v minulosti.

Celkový růst eurozóny by měl v roce 2012 činit 0,2 procenta. Británie by pak mohla přidat o půl procenta. Česká republika možná až o 1,6 procenta.

Reklama

Související články

Euro posiluje díky slibům z Itálie

Kurz eura ve čtvrtek oživil po pětidenním minimu vůči dolaru. Mohou za to především přísliby reforem nové italské vlády. Obavy z šíření dluhové krize eurozóny...

Výběr článků

Načítám