Hlavní obsah

Zpěvačku Tonyu Gravesovou napadli ve Vimperku příznivci DSSS

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, orh, sad

Americká zpěvačka české skupiny Monkey Business Tonya Gravesová byla v sobotu večer fyzicky napadena ve vimperské restauraci U Stadionu. Novinkám to zpěvačka potvrdila v pondělí. Za incidentem podle ní stojí skupina příznivců extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), kteří ji měli i častovat rasistickými urážkami.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zpěvačka Tonya Graves

Článek

DSSS v sobotu pořádala ve Vimperku shromáždění, večer vystupovala kapela Monkey Business na tamní diskotéce. Zpěvačka potvrdila Novinkám že byla napadena. "V restauraci jsem potkala nějaké lidi z Dělnické strany sociální spravedlnosti. Byla jsem sama a bylo to nepříjemné setkání, oni nebyli nadšeni, že jsem se tam objevila. Začali na mě křičet rasistická hesla, tahat mě za vlasy a plivat na mě," sdělila zpěvačka tmavé pleti, která od roku 1995 žije v Česku.

"Bylo to velmi nepříjemné. Už je mi fajn, nezlobte se, nechci o tom znovu mluvit a znovu to prožívat," vyjádřila se k incidentu v pondělí Novinkám.

Uvedla také, že v restauraci byli i dva policisté, kteří ale nebyli ve službě a nepomohli jí. Pomoci se prý dočkala až od některých hostů restaurace a číšníka. "Policie, která přijela na místo, když bylo po všem, řekla, že nemůže nic dělat, protože ti, kdo mě napadli, nebyli místní lidé," doplnila zpěvačka.

DSSS se od napadení zpěvačky distancuje. „Nemůžeme v žádném případě definovat, že to byli skutečně naši příznivci. My jsme mítink ukončili ve 14 hodin a celé shromáždění se rozešlo během patnácti minut. Členové DSSS po mítinku z Vimperku odjeli a z tohoto důvodu, je naprosto jasné že se nejednalo o základnu naší strany. Je nám líto, že došlo k napadení známé zpěvačky, ale těžko jsme tomu mohli zabránit,“ sdělil Právu Vlastimil Vách, předseda krajské organizace DSSS jižní Čechy.

Pomohli jí štamgasti

Situaci při napadení zpěvačky popsal Právu také provozovatel nedalekého klubu Calypso ve Vimperku Tomáš Koška. „Zpěvačka si odskočila vedle do hospody na polévku. Tam ji jeden z extrémistů začal slovně napadat, ať se vrátí do Afriky. Pak na ní dokonce i plivl a tahal ji za vlasy. Místní štamgasti ji začali bránit a poprali se s radikály. Místností létaly i židle. Slečna tak mohla naštěstí odejít zadním vchodem,“ popsal Právu provozovatel klubu.

"Někteří místní se mě snažili chránit. Ve vedlejší místnosti byli dva policisté, kteří právě nebyli ve službě, ale ti mi nepomohli. Policii zavolal jeden z místních a kluci z kapely, kterým jsem volala, co se děje. Hlavně mi pomohli starší lidé od stolu pro štamgasty a číšník. Mezi sebou se začali prát i ti, kdo mě napadli, vzduchem létaly židle," popsala událost Gravesová, rodačka z Peekskill ve státě New York.

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner konstatoval, že dva policisté, kteří byli po službě volali v době napadení jako první posily. „Podle vyšetřování jsme zjistili, že incident vznikl příchodem zpěvačky tmavší pleti do restaurace, když na ní jeden muž slovně zaútočil. Zastali se jí však ostatní hosté a muže vyvedli, nebo utekl,“ poznamenal mluvčí.

Na místo byli hned přivolaní i kriminalisté, kteří zjistili, že se jedná o známou zpěvačku. „Potvrdila jim, že chtěla v restauraci povečeřet a byla slovně napadena neznámým mužem, zastali se jí ostatní hosté. S ohledem na koncert nechtěla podat žádné oznámení, policistům poskytla potřebné údaje s tím, že věc bude ještě v průběhu týdne dořešena a bude policistům k dispozici,“ vysvětlil Matzner. Doplnil, že v případu bude ještě vypovídat zpěvačka i další svědci a také proto jej policisté dříve neuveřejnili.

Na mítink DSSS na náměstí ve Vimperku přišly v sobotu zhruba tři stovky lidí. Řečníci v čele s předsedou strany Tomášem Vandasem tam poukazovali na údajné problémy s nepřizpůsobivými občany a na zhoršující se bezpečnost ve městě. Mluvčí Matzner uvedl, že v souvislosti se shromážděním policie neřešila žádný zásadní konflikt. Policisté ale legitimovali několik mladíků právě kvůli rasistickým výrokům a budou je vyslýchat.

Reklama

Výběr článků

Načítám