Hlavní obsah

BBC velebí českého chirurga, který vrací lidem tváře

Londýn

Umění českého chirurga Bohdana Pomahače, vyzvedla v pátek britská BBC. Připomněla případ Mitche Huntera, kterému český chirurg se svým týmem v USA transplantoval obličej.

Foto: Profimedia.cz

Český chirurg Bohdan Pomahač

Článek

Huntera před deseti lety zasáhlo elektrické vedení o napětí 10000 voltů. S autem havaroval do sloupu, a když se pokoušel pomoci spolujezdci, zavadil o drát. Proud tehdy dvacetiletému muži spálil obličej a lékaři mu navíc museli amputovat nohu.

"Viděl jsem Hunterovy fotografie po deseti letech plastických operací, ale když mi přišel otevřít dveře čtyři měsíce po transplantaci, zkameněl jsem překvapením," napsal zpravodaj BBC Michael Mosley.

Foto: Profimedia.cz

Mitch Hunter po dopravní nehodě utrpěl vážné zranění při kontaktu s vedením elektrického proudu.

Chirurgové se sice pokoušeli muži obličej upravit, ale nevedlo to k žádnému výsledku. Lidé na ulici na něj zírali a děti se ho bály. Rozhodl se proto pro transplantaci. Říká, že bezprostřední motivací bylo narození syna Claytona. "Nejhorší bylo, když přátelé začali mít děti, pak měl dítě i můj bratr, pak se narodil Clayton a řekl jsem si, že nechci, aby se mě děti bály," popsal.

Foto: Profimedia.cz

Mitch Hunter před operací

Po operaci byl jeho obličej nateklý, ale nyní, když otok zmizel, je podle zpravodaje BBC výsledek překvapivý. Hunterovi se pomalu vrací do obličeje cit, je schopen například zvednou obočí nebo se usmát. "První cit se do obličeje dostane tak měsíc dva po operaci, normálně se bude cítit asi tak rok a půl po operaci," řekl BBC Pomahač.

Reklama

Výběr článků

Načítám