Hlavní obsah

Skandinávci marně čekají na sníh, zatím jim zpívají ptáci a kvetou růže

– Stockholm

Obyvatelé severské Skandinávie, zvyklí na zimy "jak se patří", letos marně vyhlížejí pořádnou sněhovou nadílku. Jindy v tomto ročním období bývá už krajina pokryta bílou peřinou, letos tomu ale přetrvávající poměrně teplé počasí brání. Nedostatek sněhu nepřeje zimním sportům - lyžařské závody musí být rušeny nebo pořádány na umělém sněhu, sjezdařské areály nemohou otevřít.

Foto: Profimedia.cz

Skandinávci jsou zvyklí na konci listopadu už bojovat se sněhem, letos jsou zatím teploty nadprůměrně vysoké.

Článek

Objevují se dokonce zprávy o zpěvných ptácích a květech v zahradách, napsala agentura AP.

"Některé květiny, například růže, skutečně začaly v těchto dnech kvést podruhé v sezóně," potvrzuje Mats Rosenberg, biolog z města Örebro v centrálním Švédsku.

Podle meteorologů vše naznačuje, že by letošní zima mohla patřit k rekordně nejteplejším v severní Skandinávii, kde se letos začátek zimy zpozdil v řadě regionů nejméně o měsíc.

Zmatená zvěř

Finské město Sodankylä, ležící asi 130 kilometrů na sever od severního polárního kruhu, zažilo první letošní sníh 17. listopadu, což je nejpozději za posledních 100 let. Prohlásil to Pauli Jokinen, mluvčí finského meteorologického ústavu.

Divoká zvířata jako lasice, zajíci a tetřevi, která mění zbarvení srsti či peří podle sezóny, zbělela již týdny předtím, než se sníh opravdu dostavil, a vnesla divné pocity do bezsněžné divočiny finského Laponska.

"Bylo to opravdu podivné - postavičky zvířat bílých jako duchové na pozadí žlutého listí a lišejníků," říká Viljo Pesonen, starosta městečka Sodankylä o 9000 obyvatelích.

"Nemění barvu podle počasí, ale podle délky trvání denního světla. Z jejich hlediska tak byla mnohem pokročilejší sezóna, protože jinak napadaný sníh zdánlivě prodlužuje trvání denního světla. Tmavá krajina naopak jakoby den zkracuje," dodal.

Lyžování odloženo

Závody Světového poháru v alpském lyžování musely být z finského Levi přeloženy do Rakouska pro nedostatek sněhu. Běžecké lyžařské závody v Norsku musely být přeloženy z Beitostölenu do Sjusjöenu, kde sice také sníh nebyl, ale aspoň tam bylo dost chladno na to, aby vydržel kvapně nanášený umělý sníh. V největším švédském zimním středisku Äre vleky pro nedostatek sněhu stojí, ačkoli jindy běží naplno již od poloviny listopadu.

"Máme tu nějaký sníh, ale až hodně nahoře. Takže kdo chce lyžovat, vezme lyže na ramena a vystoupá si asi šest kilometrů nahoru," říká mluvčí äreského turistického úřadu Benny Paulsson.

Podle švédského meteorologického ústavu SMHI jsou teploty letošního listopadu o sedm stupňů Celsia nad mnohaletým průměrem. Dokonce i obyvatelé Kiruny, města v nejsevernější části Švédska, v noci na čtvrtek naměřili teploty kolem nuly, což je mnohem tepleji, než na co jsou běžně zvyklí.

Reklama

Výběr článků

Načítám