Hlavní obsah

Mozky Depeche Mode a Erasure si natočili techno album

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třiceti letech se sešli ve studiu při práci na společném projektu vůdčí osobnosti dvou významných skupin, které definovaly vývoj syntezátorové hudby v 80. letech. Martin Gore a Vince Clarke spolu před třiceti lety zakládali Depeche Mode, nyní se poprvé od té doby dali dohromady, aby vydali album pod hlavičkou VCMG.

Článek

Clarke s Gorem se ke spolupráci sešli poprvé od roku 1981, kdy vyšlo první album Depeche Mode Speak and spell. Clarke poté z kapely odešel, aby založil popové duo Yazoo se zpěvačkou Alison Moyetovou a později se věnoval úspěšné kapele Erasure se zpěvákem Andym Bellem. Vůdčí osobností Depeche Mode se po Clarkově odchodu stal právě Gore, který jí vtiskl charakteristický skladatelský punc s častými přesahy od popu do rocku i vážnějších žánrů, jenž ve spojení s progresivními eletronickými aranžemi dokázal definovat vlastní styl i inspirovat celou generaci.

Oba lídři se tak setkali v době, kdy vše podstatné už mají úspěšně vybojováno. Projekt VCMG tak vzniká čistě z plezíru a vyjadřuje jen radost obou muzikantů ze společné tvorby a setkání po letech. VCMG plánují vydat několik EP desek i plnohodnotné album.

Tvorba VCMG je pochopitelně inspirována elektronickou hudbou, hlavně minimal technem. "Vždycky jsem poslouchal minimalistickou taneční hudbu, fascinovaly mne všechny ty zvuky," přiznává Vince Clarke a o projektu říká: "Cítil jsem, že potřebuji spolupracovníka a rozhodl jsem se se svými plány svěřit Martinovi."

Prostě a jednoduše popisuje vznik projektu také Martin Gore: "Asi před rokem mi Vince napsal email, že chce natočit techno album. Ptal se, jestli by mě zajímala spolupráce. Žádný stres, žádné termíny. Řekl jsem OK..."

Nová spolupráce odstartovala v létě 2011. Výsledkem bude dosud nepojmenované album, které vyjde na jaře 2012. Předcházet ho bude série EP desek. První EP nazvané Spock vyjde už na přelomu listopadu a prosince tohoto roku a kromě titulní skladby bude obsahovat remixy od různých elektronických producentů.

Zatímco popoví Erasure navštívili Prahu nedávno, Depeche Mode se zatím k dalšímu koncertu v Česku nechystají, neboť právě neprobíhá žádné turné. Fanoušci se však přesto mohou sejít a oslavit vydání kolekce depšáckých remixů, které kapela letos vydala. V sobotu 26. listopadu se v kostele sv. Michala v Praze koná Depeche Mode Friends Remixes Party. Organizátoři slibují večer nabitý elektronickou hudbou, raritami souvisejícími s tvorbou DM či videoprojekcemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám