Hlavní obsah

Duo Merkozy žádá pro Brusel právo zasahovat do rozpočtů zemí eurozóny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Německo a Francie navrhnou změny unijních smluv, které by daly evropským úřadům větší pravomoci zasahovat do rozpočtů členských zemí eurozóny. Plán, který ve středu představila Evropská komise, ve čtvrtek potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Článek

Sarkozy záměr potvrdil po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (jejich politickému tandemu se říká Merkozy) a novým šéfem italské vlády úředníků Mariem Montim ve Štrasburku. „S kancléřkou Merkelovou brzy předložíme návrh úprav smluv, abychom zabránili rozporům v rozpočtových, ekonomických a finančních oblastech,“ avizoval už v úterý na Asijském fóru v Paříži.

Ve čtvrtek Sarkozy dodal, že změna smluv má „pozvednout důvěru eurozóny ve větší integraci a sblížení“.

Jinak se ale Francie s Německem rozcházejí v představách, jak eurozónu posílit. Spor vedou hlavně o tzv. eurobondech, čili dluhopisech, které by vydávala celá eurozóna namísto jednotlivých států. Ačkoliv má potíže prodávat své dluhopisy s desetiletou splatností už i Berlín – ve středu jich prodal jenom za 3,6 miliardy eur namísto nabízených 6 miliard -, myšlenka společných dluhopisů se mu nelíbí. Němci argumentují, že to rozptýlí tlak na jednotlivé státy, aby snižovaly své zadlužení.

Stejně tak se Německo staví proti větší roli Evropské centrální banky při zachraňování zadlužených ekonomik.

Brusel chce vidět rozpočty předem

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso společně s eurokomisařem Olim Rehnem ve středu představil plán rozšíření pravomocí pro Brusel, kterému by členské státy eurozóny předem ke schválení předkládaly návrhy svých rozpočtů. Euroúředníci by vysílali na ministerstva financí národních států své kontrolory.

Komise takto chce do budoucna čelit nadměrnému zadlužování. [celá zpráva]

Návrhy Evropské komise musí projít schvalovacím procesem v Evropském parlamentu a v Evropské radě, změna v unijních smlouvách je ale navíc podmíněna jednohlasným souhlasem v národních parlamentech, případně v referendech, všech zemí Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám