Hlavní obsah

Klaus nominuje Sváčka na ústavního soudce

Právo, ČTK, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus nominuje na nového soudce Ústavního soudu současného šéfa pražského městského soudu Jana Sváčka. Po středeční schůzce na Hradě to Právu potvrdil Sváček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Sváček

Článek

„Nabídku pana prezidenta jsem přijal, je to pro mě velká čest a závazek,“ řekl Právu Sváček s tím, že se bude snažit o svých kvalitách přesvědčit senátory.

Právě na Senátu ovládaném dnes ČSSD záleží, kdo si oblékne talár nejvyšší soudní instance.

Pokud by Sváček prošel senátním sítem výběru, mohl by do funkce usednout už v březnu příštího roku. Právě v tomto termínu končí desetileté funkční období místopředsedkyni Ústavního soudu Elišce Wagnerové.

Lze tedy očekávat, že horní komora by se mohla nominací Sváčka zabývat na začátku příštího roku. Jaké jsou šance nového kandidáta, lze však těžko odhadovat, představitelé  sociální demokracie nechtějí dopředu komentovat své postoje, pouze odkazují na to, že budou pečlivě vážit.

Své šance nechce odhadovat ani Sváček. „Neumím a ani nechci tipovat,“ řekl.

Senát s prezidentem o některé kandidáty soupeří

Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Patnáctičlenný soud je od roku 2005 kompletní a jeho složení se od té doby neměnilo. V březnu příštího roku ale vyprší funkční období místopředsedkyni soudu Elišce Wagnerové. Klaus tak bude mít po delší době možnost vybrat na uvolněné místo spolu se Senátem nového ústavního soudce.

Ústavní soud zaznamenal největší obměnu v souvislosti s ukončením funkčního období části svých členů v roce 2003. Senátoři a prezident Klaus se od té doby dostávali do sporu o některé kandidáty. Z 19 nominovaných, které Klaus nabídl Senátu, mu horní komora odmítla šest. Jmenováním soudce Vladimíra Kůrky v roce 2005 ale byl soudcovský sbor Ústavního soudu naplněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám