Hlavní obsah

Neonacisté v Německu policistku popravili

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Tříčlenný neonacistický gang ze Zwickau popravil policistku Michele Kiesewetterovou (22) v dubnu 2007 v Heilbronnu prostřelením hlavy z bezprostřední blízkosti, aby po sobě zahladil stopy. Konstatuje to podle německých médií nejnovější zpráva o vraždě, pro niž tehdy vyšetřovatelé nenašli motiv.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Kancléřka Angela Merkelová a členové její vlády drží minutu ticha za oběti neonacistů při úterní parlamentní debatě.

Článek

K tomuto závěru došli teď vyšetřovatelé, když zjistili, že vražedná zbraň je totožná s tou, která byla před dvěma týdny – 4. listopadu – nalezena v durynském Eisenachu u těl dvou členů gangu – Uwe Bönhardta (34) a Uwe Mundlose (38) ve spáleném karavanu.

Pitva dokazuje, že Mundlos nejdříve zastřelil svého komplice a pak obrátil zbraň proti sobě. Oba se po přepadení banky skryli v obytném přívěsu před blížícími se policisty.

Policistka i její vrazi vyrůstali v téže obci.
policejní vyšetřovatel

Celostátní pátrání 450 policistů a vyšetřovatelů teď vyneslo na světlo také skutečnost, že policistka i neonacisté vyrůstali v durynské obci Oberweissbach.

Informoval o tom list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na vyšetřovatele s tím, že ve vesnici provozoval nevlastní otec policistky restauraci, jež byla místem schůzek pravicově smýšlejících lidí, a k ní chtěl pronajmout ještě jednu, kterou však získal známý neonacisty Mundlose.

V době, kdy se neonacisté skrývali v Oberweissbachu, tam potkávali také Kiesewetterovou. A po jedné z vražd se tam v roce 2005 viděli rovněž. V té době Kiesewetterová zahájila svou policejní kariéru. Neonacisté se podle všeho obávali, že by je mohla prozradit, a proto se zřejmě rozhodli popravit ji.

Parlament vraždy odsoudil

Povstáním a přijetím příslušné rezoluce uctil v úterý německý parlament oběti vražd spáchaných neonacistickou bandou.

„Hluboce se stydíme za to, že po hrůzných zločinech nacistického režimu nechala jeho ideologie v naší zemi vyrůst dalším otřesným vraždám,“ konstatuje dokument.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám