Hlavní obsah

V Tunisku chtějí zavést islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Koalice vítězů tuniských parlamentních voleb se dohodla na novém předsedovi vlády, generálním tajemníkovi Strany obnovy Hamádím Džibálím. Dvaašedesátiletý islamista už uvedl, že v zemi nastolí chalífát a islámské právo šaría, i když vítězná Strana obnovy zdůrazňovala svoji umírněnost a kladla důraz na demokratické hodnoty.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Tuniský premiér Hamádí Džibálí, předseda Strany obnovy Rašíd Ghannúší a Manubia Buazizová, matka zelináře, jenž se na počátku protestů upálil, což vedlo k pádu vlády.

Článek

Na mítinku své strany v neděli 13. listopadu ve svém rodném přímořském městě Sús za přítomnosti vysokého představitele palestinského radikálního hnutí Hamás Džibálí, jenž už byl v té době stranou navržen na funkci premiéra, řekl: "Bratři, nyní jsme v historické chvíli... v novém cyklu civilizace, dá-li Bůh. ... Jsme v šestém chalífátu, s Boží pomocí."

Džibálí přitom před volbami tvrdil, že "Tunisko nebude islamistickým státem, ale demokratickým" a že Strana obnovy je "civilní, nikoli teokratickou stranou".

Vůdce strany Rašíd Ghannúší, který se letos v lednu vrátil do Tuniska po 20 letech exilu, několikrát řekl, že islámské právo (šaría) "nemá v Tunisku místo".

Chalífát znamená vládu chalífy, tedy hlavy muslimské obce. Vznikl po smrti proroka Mohameda v roce 632. Byla to náboženská instituce i státní útvar, který zahrnoval veškerá území ovládaná muslimy a ve kterém se striktně uplatňovala šaría. Pátý a posledních chalífát, osmanský, zrušil v březnu 1924 turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk.

Džibálí později řekl, že byla jeho slova vytržena z kontextu. Podle některých jeho vyjádření ale jen posílilo obavy z dvojí tváře strany: umírněné v televizi a radikálnější při projevech v mešitách či na stranických shromážděních.

Povolební projevy Džibálího zvyšují obavy, že arabské jaro, které vedlo k pádu prohnilých a zkorumpovaných režimů, nakonec umožní, aby se k moci dostali islamisté, jak se někteří odborníci od začátku obávali.

V úterý zasedla poprvé ústavní rada, která má do roka vytvořit novou ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám