Hlavní obsah

Ideolog polpotovců obviněný z genocidy se hájí, že jednal v zájmu národa

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh

Druhý muž maoistického režimu Rudých Khmérů a jejich hlavní ideolog Nuon Chea, který je od pondělí souzen v Phnompenhu za genocidu a zločiny proti lidskosti, se hájil v úterý tím, že sloužil zájmům národa, který chránil před kolonialismem a vetřelci. Uvedla to BBC ve zprávě z druhého dne procesu.

Foto: Mark Peters, Reuters

Ideolog Rudých Khmérů Nuon Chea zvaný Bratr číslo dvě

Článek

Žaloba o něm a dalších dvou obviněných - o bývalé hlavě státu Khieu Samphanovi a ministrovi zahraničí Iengu Sarym - řekla, že „mučili, vraždili a terorizovali“ vlastní lid.

Za vlády Rudých Khmérů v letech 1975 až 1979 zahynuly dva milióny Kambodžanů, mnozí zemřeli hladem a přepracováním. Pol Pot se snažil zavést v zemi zemědělský komunismus, kdy všichni měli jen pracovat na poli a žít na vesnicích. Vyhnal obyvatele z měst a pronásledoval intelektuály, řemeslníky i živnostníky jako nepřítele státu.

Žalobce Andrew Cayley také varoval, aby se veškerá vina neshazovala na Pol Pota, který zemřel v roce 1998: „Tyto zločiny byly výsledkem plánu vytvořeného a systematicky zaváděnému obviněnými a dalšími vůdci. Nelze vinit jen Pol Pota, jak to někteří obvinění činí.“

Vietnam byl jako hroznýš

Noum Chea zvaný též Bratr číslo dvě v devadesátiminutovém vystoupení na svou obhajobu uvedl, že za masakry byly odpovědné nezvládnutelné elementy mezi Rudými Khméry: „Mojí pozicí za revoluce bylo sloužit zájmům národa a lidu. Opustil jsem svou rodinu, abych osvobodil svou zemi od kolonialismu, agrese a útlaku zločinců, kteří se pokoušeli uloupit naší zemi a vymazat Kambodžu ze světa".

Rudí Khmérové se chopili moci po pádu Jižního Vietnamu, kdy svrhli proamerický loutkový režim Lon Nola dosazeného Washingtonem, protože panovník Norodom Sihanuk nebyl ochoten podřizovat se USA bojujícím se Severním Vietnamem.

Vládu polpotovců ukončila vojenská intervence Vietnamu. Podle Nouna Chey chtěl Vietnam spolknout Kambodžu jako hroznýš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám