Hlavní obsah

Pražská koalice ODS a ČSSD se rozpadla, TOP 09 chce post primátora

– Praha • Aktualizováno
Právo, luk, dan, trj

Pražská ODS v pondělí večer odhlasovala konec koalice s ČSSD v hlavním městě. Regionální rada strany schválila návrh šéfa pražské ODS, poslance Borise Šťastného. Ten chce zároveň zahájit jednání s TOP 09, která loni v Praze vyhrála volby. Strana dala okamžitě najevo, že bude jako vítěz voleb požadovat post primátora pro svého volebního lídra Zdeňka Tůmu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Karel Březina (ČSSD), Bohuslav Svoboda a Boris Šťastný (oba ODS)

Článek

„Praha se v koalici ODS a ČSSD, kterou provází řada neshod a střetů, řítí do rozpočtové pasti v podobě drastického zadlužení a neschopnosti úspor investičních i běžných výdajů ve všech resortech,“ zdůvodnil návrh na ukončení koaliční spolupráce s ČSSD Šťastný  s tím, že požaduje "okamžitě jednání o nové pražské koalici rozpočtové odpovědnosti s TOP 09“.

Regionální rada pražské ODS návrh svého šéfa Borise Šťastného podpořila jednomyslně všemi 24 hlasy a doporučila klubu zastupitelů, aby smlouvu s ČSSD vypověděl. Pro byl i primátor a první místopředseda pražské ODS Bohuslav Svoboda.

Svoboda se funkce nevzdá

„Myslím si, že jsem za ten rok prokázal, že nejsem žádný poklop, příklop, zátka, loutka a že dělám jen to, co je prospěšné. A tak budu postupovat i teď, a proto jsem hlasoval, jak jsem hlasoval,“ řekl Svoboda. „Musíme mít skutečně fungující koalici, je to pro mě daleko důležitější než to, jaké bude obsazení personálních postů na magistrátu,“ uvedl Svoboda po jednání. Funkce primátora se vzdávat nehodlá.

„Primátoři se buď volí, nebo odvolávají,“ poznamenal Svoboda s tím, že ho vedení pražské ODS také jednomyslně podpořilo. Na otázku, zda by se smířil s tím, kdyby po dvaceti letech primátorů z ODS, usedl do toho křesla volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma, Svoboda odpověděl: „Smířím se s tím, co bude Praze prospěšné.“

Šťastný řekl, že o svém návrhu informoval premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, konzultovat ho bude asi až během úterý. Podle Šťastného není jasné, kdo bude v jednáních s TOP 09 kandidátem ODS na primátora, musí se o tom nejprve hlasovat.

Podle šéfa pražské ODS by měla být třicetidenní lhůta, v níž bude platit na magistrátu status quo. Oficiálně smlouvu může vypovědět až zastupitelský klub, sejde se v úterý vpodvečer. Jednání s TOP 09, která před rokem zkrachovala, by měla být podle Šťastného rychlá a neměla by se zaseknout. „Věřím, že po roce se situace změnila,“ uvedl Šťastný.

Jednat s TOP 09 má Šťastný, Svoboda a Blažek

Šťastný chce do vyjednávacího týmu navrhnout primátora Bohuslava Svobodu a předsedu klubu zastupitelů Rudolfa Blažka. V současné ekonomické situaci je pro Šťastného nemyslitelné, aby se Praha dále zadlužovala.

„A aby nebyla vůle ze strany našeho koaličního partnera velmi zásadně škrtat ve svých rezortech,“ řekl Šťastný. Město zvažuje jedenáctimiliardový úvěr u Evropské investiční banky, z něhož by platilo prodloužení trasy metra A do Motola. Běžné výdaje příštího rozpočtu byly seškrtány o pět procent.

„To, že koalice nefunguje, je dlouhodobě patrné. TOP 09 byla vždy připravena převzít odpovědnost,“ reagoval pro Právo šéf zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

ČSSD zaskočena

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský byl překvapen. „Je to překvapivé, ale na druhou stranu jsou velké problémy uvnitř koalice,“ řekl Právu Hulinský. Podle něho si ODS neporadila s personálním obsazením vedoucích postů na magistrátu, není jasné, jak se bude financovat stavba metra a obnova vozového parku dopravního podniku dohromady asi za 40 miliard korun do roku 2018.

Zda by po případném rozpadu koalice s ODS jednala ČSSD s TOP 09 a nabídla jí případně primátorský post, Hulinský nekomentoval. „Nechtěl bych spekulovat o tom, jaký bude další vývoj,“ uvedl Hulinský a připomněl pětiprocentní škrty. „Je to plošné škrtnutí napříč všemi kapitolami s výjimkou školství,“ uvedl Hulinský.

ODS a ČSSD bez Jiřího Dienstbiera, který je také pražským zastupitelem, disponuje 33 z 63 hlasů. TOP 09 má 26 zastupitelů, většinu by dala dohromady jak s ODS, tak s ČSSD.

TOP 09 by chtěla primátora

Předseda pražské organizace TOP 09 František Laudát Právu řekl, že pokud se koalice ODS a ČSSD rozpadne, tak budou určitě jednat s oběma stranami o vytvoření nové pražské rady. Podle Laudáta je přirozené, že jako nejsilnější zastupitelská frakce budou chtít získat post primátora pro bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu, který byl lídrem TOP 09 ve volbách.

„Měli bychom trvat na postu primátora a nejlepším řešením by byl samozřejmě Zdeněk Tůma, který má jako jediný mandát, aby tu situaci v Praze zklidnil. Teď je to o penězích a já tam jiného odborníka na peníze nevidím,“ uvedl Laudát.

„Nechci v tuto chvíli ODS uzavírat jakákoli vrátka,“ reagoval Šťastný na otázku po Tůmovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám