Hlavní obsah

Záhadně zmizelého děkana našli na Šluknovsku u silnice

– Varnsdorf • Aktualizováno
Právo, Novinky, ape, ib

Děkan plzeňské právnické fakulty Květoslav Růžička, který byl pohřešován od minulého pátku, se našel. Kolemjdoucí ho objevil u silnice v Dolním Podluží u Varnsdorfu. Zatím není jasné, jak se Růžička na sever Čech dostal, nyní je na lékařském vyšetření, a až poté ho policie vyslechne.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Květoslav Růžička při svém předvolebním projevu na plzeňských právech.

Článek

„Pohřešovaný byl objeven na základě oznámení občana z Varnsdorfska, který ho poznal v pátrací relaci,“ řekl Právu mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka.

Růžička se měl nacházet u silnice v obci několik kilometrů od Varnsdorfu. Zatím není jasné, zda je zraněný ani co v obci pohledával. Policie bude více vědět právě až po lékařském vyšetření. Růžička odešel ze svého bydliště v pátek ráno 18. listopadu.

Růžička o sobě nedal vědět od 18. listopadu, kdy odešel ze svého bydliště v Praze. [celá zpráva]

Růžička stojí od loňského října v čele fakulty, kterou před časem zasáhla aféra s rychlostudenty. Před několika týdny ztratila právo udělovat titul JUDr., za což vinil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) právě Růžičku.

Podle ministra Růžička selhal jako manažer, protože se nedohodl na spolupráci se svým loňským protikandidátem Karlem Eliášem, jenž stejně jako Růžička patřil k reformnímu křídlu na fakultě.

Růžičkovo jméno se objevilo také v souvislosti s případem firmy Diag Human, připomněla ČTK. Firma s Českem vede spor kvůli obchodu s krevní plazmou a Růžička byl jedním z rozhodců. Ti v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří.

Děkan má od pondělí učit

Tento týden děkan Růžička na fakultě vyučovat nemá, příští týden jej čekají celkem čtyři hodiny mezinárodního práva. Na rozpisu výuky na fakultě sice jeho jméno figurovalo, ovšem jen jako garanta předmětu.

„Pokud by je nemohl odučit, katedra za něj bude mít náhradu,“ řekla Právu mluvčí Západočeské univerzity Kamila Kvapilová.

Nelíbí se mi, že v tak složité fázi, v níž se fakulta nachází, je v čele člověk, který to těžko snáší. Který nemá žaludek všechno tohle řešit.
studentka

Studenti fakulty, kterou už více než dost proslavily skandály minulých let, nesou poslední události spíše nelibě. „Je to zbytečně nafukované a zbytečně medializované,“ uvedl student, který se představil jako Jan.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Rozpis výuky

„Negativně to ovlivňuje dění na fakultě, myslím, že úplně zbytečně. Jestli si pan děkan udělal nějaký výlet, tak to ještě nemusí nic znamenat,“ dodal Jan.

Studentka Veronika podotkla: „Nelíbí se mi, že v tak složité fázi, v níž se fakulta nachází, je v čele člověk, který to těžko snáší. Který nemá žaludek všechno tohle řešit. Asi by tady měl být někdo silnější.“ Veronika zná Květoslava Růžičku z přednášek. „Je to odborník na slovo vzatý,“ dodala.

Odvolání Růžičky je málo pravděpodobné
Fakultu nyní řídí proděkan pro strategii a rozvoj Bohuslav Poláček. Cesta k případnému odvolání děkana Růžičky by byla poměrně složitá. „Rektorka Ilona Mauritzová v tuto chvíli o ničem takovém ani neuvažuje, situací se bude zabývat, jakmile bude mít možnost se s ní podrobně seznámit,“ sdělila Kvapilová. Muselo být jít o závažné důvody, například o fakt, že děkan neplní povinnosti vyplývající z jeho funkce. Podle informací Práva je děkan v pracovní neschopnosti. „Nemoc by důvodem k odvolání samozřejmě nebyla, pokud by ale byla dlouhodobá, musela by se nějakým způsobem řešit,“ dodala Kvapilová.
Návrhem na odvolání by se zabýval akademický senát fakulty - ten Růžičku do čela fakulty zvolil loni v říjnu v tajném hlasování počtem dvanácti hlasů z osmnácti. Pro Růžičku byli především pedagogičtí senátoři, kteří mají dvě třetiny křesel. Pokud by děkana podrželi i nyní, ryze teoreticky by se jej mohl pokusit odvolat ještě velký akademický senát univerzity. „Takovýto krok ale nepamatuji, jednat proti vůli akademické obce fakulty by bylo velmi prekérní a nezvyklé,“ dodala Kvapilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám