Hlavní obsah

V Kambodži soudí polpotovce, vinu popírají

Phnompenh
Aktualizováno

V Kambodži začal soudní proces se třemi protagonisty brutálního režimu Rudých Khmérů, za jehož vlády v 70. letech byly vyvražděny více než dva milióny lidí. Souzeni jsou bývalý ministr zahraničí Iang Sary, ideolog režimu Nuon Chea a někdejší premiér Khieu Samphan. U soudu zaštítěného OSN čelí obvinění z vražd, genocidy a zločinům proti lidskosti. Vinu podle BBC popřeli.

Foto: Mark Peters, Reuters

Bývalý kambodžský premiér za vlády Rudých Khmérů Khieu Samphan

Článek

Vzhledem k věku obžalovaných je to poslední šance dosáhnout spravedlnosti. Tři nejvyšší dosud žijící činitelé totalitního maoistického režimu jsou obviněni z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. I tak ale hrozí, že mohou zemřít v průběhu procesu, takže by verdikt nebyl vynesen. Zvažuje se proto rozdělení žalob do více, aby byl verdikt vynesen alespoň v jednom bodě.

Zatím jediným odsouzeným byl šéf věznice Tuol Sieng Kaing Guek Eav známý jako Soudruh Duch. Loni dostal trest 35 let vězení. [celá zpráva]

Foto: Mark Peters, Reuters

Ideolog Rudých Khmérů Nuon Chea zvaný bratr číslo dvě

Mezi souzenými chybí bývalá ministryně sociálních věcí, Saryho manželka Ieng Thirith. Soud minulý týden nařídil její propuštění, protože trpí demencí. Žalobci se však proti tomu odvolali a obviněná musí zatím zůstat ve vazbě.

Rudí Khmérové vládli v letech 1975 až 1979. Zaváděli rovnostářský maoistický zemědělský komunismus.

Žalobci uvedli, že strádání obyvatel Kambodži bylo absolutní.

Soudnímu jednání přihlížely stovky lidí včetně mnichů a studentů. Byl mezi nimi i 75letý rolník Sao Kuon, který za vlády polpotovců přišel o jedenáct příbuzných. "Cítím se šťastný. Přišel jsem sem, protože sem chtěl slyšet, jak se to mohlo stát," řekl AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám