Hlavní obsah

Do dražby jde zázrak českého kubismu: Utěšitel od Emila Filly

Právo, Peter Kováč

Manifest raného českého kubismu, ikona české moderní malby! Tak charakterizují odborníci obraz nazvaný Utěšitel (na obrázku), který klasik české moderny Emil Filla namaloval v roce 1911. Nyní je po restituci volně v prodeji a bude se dražit v pražském hotelu Hilton v neděli 20. listopadu na aukci Galerie Art. Vyvolávací cena je 5,6 miliónu Kč.

Foto: Archiv , Právo

Emil Filla: Utěšitel (výřez)

Článek

Dílo, jehož prvním vlastníkem byl kubistický architekt Josef Gočár, bylo po léta ozdobou pražské Národní galerie. Utěšitel byl představen na šestnácti různých výstavách doma i ve světě.

„Sbírka moderního umění by o tento skvost měla velký zájem, ale v současné době nemáme prostředky na nákupy tak cenných uměleckých děl,“ řekla pro Právo tisková mluvčí Národní galerie Eva Kolerusová.Téma Fillova obrazu je trochu záhadou. Žena, což je asi alegorie umění nebo pravdy, vypadá jako křehká gotická světice, stařecutěšitel je zde patrně v roli moudrého ochránce. Filla tu dohromady spojuje kubismus Pabla Picassa a umění manýristického malíře El Greka.

Foto: Archiv , Právo

Emil Filla: Utěšitel

Expert na český aukční trh Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art Antiques, tvrdí, že Fillův Utěšitel by se mohl stát jedním z nejdražších obrazů vydražených letos v Praze. V tabulkách zatím vede obraz Emila Filly Zátiší s lahví Cherry, který se prodal loni v listopadu za 19,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Český aukční trh stagnuje

Český aukční trh stagnuje. Vyplývá to alespoň ze zveřejněných dat na serveru Art+. Od počátku roku 2011 sběratelé na celkem 28 specializovaných aukcích...

První aukci kraloval Štyrský

První podzimní pražské aukci výtvarného umění, kterou pořádala česká pobočka Dorothea, kraloval Jindřich Štyrský, jehož obraz Sněhulák a kominík se vydražil za...

Výběr článků

Načítám