Hlavní obsah

ČSSD chce zkrotit hazard, Kalousek má odložit reformy

Právo, dan, jov
Praha

ČSSD, která ovládá Senát, přislíbila vládě, že pomůže uhasit skandál s pravidly pro hazard. Do Sněmovny chce poslat upravenou normu, která nepůjde vstříc hazardním společnostem, jak to ve Sněmovně podpořili i poslanci soc. dem., ale obcím.

Článek

Soc. dem. senátoři ale zároveň do normy vloží odklad účinnosti daňového zákona, vytvářejícího jednotné inkasní místo, až na rok 2015.

Šéf senátorského klubu soc. dem. Petr Vícha věří, že vládní koalice změnu zkousne. Připomněl, že koalice stejně počítala s odkladem účinnosti zákona z roku 2013 na rok 2014. Vládní koalice proto nyní podle něj může s klidným svědomím schválit senátní verzi s rokem 2015 a třeba v příštím roce datum změnit novelou zákona na plánovaný rok 2014.

„Chceme vyřešit hazard, ale nejsme pro věci, které jsou v jednotném inkasním místu, v daňové reformě. Tam dáme, co si myslíme, že je i správné, tedy rok 2015, ať o tom rozhodnou občané ve volbách,“ řekl Právu Vícha. Dodal, že ČSSD chtěla ukázat vstřícný postoj, ale zároveň se odmítla ztotožnit s reformou daňového systému.

Kalousek nic nenamítá

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proti posunu účinnosti nic nenamítá. „Já jsem s panem senátorem Víchou již dvakrát hovořil a jsem mu připraven poskytnout veškeré odborné zázemí ministerstva financí, aby tu hrůzu napravil. A pokud nebudou chtít senátoři závazný slib, že to datum nezměníme, tak to v tom zásadní problém nevidím,“ řekl Právu.

Podle Kalouska mají soc. dem. senátoři morální povinnost napravit to, co pomohli stvořit jejich poslanci. Podle zákona, který prošel Sněmovnou, nebudou loterijní společnosti muset platit obcím poplatky a zároveň budou moci rozhodovat, na jaké účely půjde třetina daní z hazardu.

Za původní návrh koalice, aby peníze šly hlavně obcím, se postavila i Unie herního průmyslu, která zastupuje přes polovinu českého trhu s videoterminály. Podle mluvčího unie Andreje Čírtka si zachování tzv. odvodů na dobro nepřejí a přivítali by, aby peníze získaly hlavně obce, které stejně sport ze svých rozpočtů sponzorují. „Pokládáme to za lepší systém, než když půjdou peníze na sport přes bafuňářské mezičlánky,“ uvedl Čírtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám