Hlavní obsah

Nový italský premiér Monti získal podporu pro vznikající kabinet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Designovaný italský premiér Mario Monti po dvoudenním vyjednávání obdržel v úterý podporu nejvýznamnějších formací v pravé i levé části italského parlamentu. Očekává se, že v nejbližších hodinách, nejpozději ve středu ráno, představí složení své vlády. V pátek by pak měli poslanci hlasovat o důvěře kabinetu.

Foto: Reuters

Mario Monti

Článek

Podle Montiho představ má jeho vláda dovést zemi k řádným volbám v roce 2013 a prosadit nezbytné ekonomické reformy.

Zatímco dosavadní opozice Montimu vyjádřila plnou podporu, předáci pravicových stran byli podle italských médií rezervovanější. Neslíbili žádnou bianko důvěru ani vyslání politických zástupců do kabinetu a konkrétní zákony prý podpoří jen případ od případu.

Podporu Montimu nejprve vyjádřil předseda středolevé Demokratické strany (PD) Pierluigi Bersani. Chce, aby Montiho kabinet vládl do roku 2013.

Šéf PD podpořil Montiho představu, aby přechodná vláda byla složena nejen z politicky neangažovaných odborníků, ale i z politických činitelů. Opozice je ochotna do kabinetu vyslat expremiéra Giuliana Amata a bývalého státního tajemníka Gianniho Lettu.

Zdrženlivá pravice

Pravice kolem Berlusconiho na Montiho představu, že by měla mít v nové vládě tři vicepremiéry, reagovala chladně a požadovala, aby kabinet byl jen odbornický.

Berlusconi požaduje ryze odbornickou vládu hlavně proto, aby jeho formace nemohla být s očekávanými bolestnými opatřeními kabinetu bezprostředně spojována. Seskupení Lid svobody (PDL) zastřešující Berlusconiho síly varovalo Montiho, že mu nemůže dát "bianko důvěru", ale nakonec mu přislíbilo podporu, aniž by si kladlo vážnější podmínky.

Naopak Liga severu, jeden z hlavních Berlusconiho spojenců, o důvěře pro Montiho kabinet jako celku vůbec odmítla mluvit a přislíbila jen podporu při hlasování o konkrétních zákonech.

Monti sestavuje vládu za složitých podmínek, protože Itálie se v úterý opět dostala pod tlak trhů, když výnosy italských desetiletých dluhopisů překročily nebezpečnou hranici sedmi procent.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Italský premiér Berlusconi podal demisi

Italský premiér Silvio Berlusconi podal v sobotu demisi, oznámila agentura Reuters. Navzdory spekulacím z minulých let a měsíců mu nezlomily vaz jeho sexuální...

Novou italskou vládu sestaví ekonom Monti

Vývoj v Itálii na pozadí finanční a ekonomické krize vyvrcholil o víkendu nejprve sobotní demisí pravicového premiéra Silvia Berlusconiho a poté nedělním...

Výběr článků

Načítám