Hlavní obsah

Česká ekonomika zpomaluje a hrozí jí recese

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Tuzemská ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Mezičtvrtletně však hrubý domácí produkt (HDP) stagnoval, což potvrzuje trend postupného zpomalování růstu výkonnosti ekonomiky.

Článek

„Horší výsledky průmyslu ukazovaly, že šance na výraznější růst jsou slabé,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. Vzhledem k tomu, že se „špatné věci“ začaly odehrávat především ve čtvrtém čtvrtletí, je podle Brožky pravděpodobné, že HDP v ČR ve čtvrtém čtvrtletí již zamíří do mínusu.

Pozitivně na českou ekonomiku působí zejména vývoj zahraničního obchodu, který táhne zejména domácí automobilový průmysl. Domácí poptávka naopak zůstává slabá.

„Přestože se jedná o předběžné výsledky, lze konstatovat, že Česká republika se zařadila mezi adepty na hospodářskou recesi,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

„Obavy firem vyvolává výhled do příštího roku, kdy zažijeme minimálně zpomalení, které se projeví jak nižší spotřebou domácností, tak i investicemi firem,“ připomněl Jiří Moser ze společnosti PwC s tím, že česká ekonomika je exportně závislá na eurozóně a tamní fiskální krize snižuje i poptávku po našem vývozu.

„Zejména pokud se nebude dařit německé ekonomice, nemůžeme čekat růst ani v Česku,“ dodal Moser.

Ekonomika našeho německého souseda nicméně vykázala lepší výsledky. Ve třetím čtvrtletí zrychlila růst podle tamního statistického úřadu na 0,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám