Hlavní obsah

Výbuch v Íránu zabil velitele raketového programu, spekuluje se o práci Mossadu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při sobotním výbuchu na základně u Teheránu zemřel s 16 dalšími lidmi generálmajor Hassan Mukkadam, označovaný za průkopníka íránského raketového programu. Izraelské noviny hned v neděli zpochybnily, zda skutečně munice vybuchla nešťastnou náhodou. Nejmenovaný představitel západní tajné služby magazínu Time řekl, že se podle něho jednalo o akci izraelské rozvědky Mossad.

Článek

„Kdo je odpovědný za útok na íránskou armádu?“ či „Tajemný výbuch na íránské raketové základně,“ hlásaly titulky na předních stranách nedělníků v Izraeli, načež následoval výčet podobných incidentů, které postihly vojenské programy Íránu.

„Nevěřte Íráncům, že to byla nehoda,“ řekl magazínu Time nejmenovaný představitel tajné služby. Dodal, že očekává další takové akce. „V zásobníku je víc nábojů,“ podotkl.

Time poznamenal, že série výbuchů poničila základnu západně od Teheránu, na níž se nacházejí rakety dlouhého doletu Šabáb. Minulý týden přitom Mezinárodní agentura pro atomovou energii upozornila, že Írán zkouší vyrobit jadernou hlavici pro Šabáb 3.

Při explozích zemřelo 17 lidí včetně jednoho z velitelů Revolučních gard generálmajora Mukkadama. Tento „průkopník“ raketového programu měl údajně na starosti zajištění samostatnosti zbrojního potenciálu Íránu, což je nelehký úkol vzhledem k mezinárodním sankcím.

Jako když spadne bomba

Sobotní exploze byla tak mocná, že ji zaznamenali 40 kilometrů od základny. Time naznačil, že se mohlo jednat o nikoliv sérii, nýbrž jeden výbuch. Cituje opět nejmenovaného obyvatele Teheránu, který má údajně bojové zkušenosti: „Upřímně, tam, kde jsem byl, to neznělo jako výbuch v muničním skladu. To potom v průběhu dalších minut nebo hodin následuje množství explozí. Já jsem slyšel jen jeden obrovský výbuch,“ popsal muž, jenž si v první chvíli myslel, že nedaleko dopadla letecká puma.

Proti tomu se dá namítnout, že mohl vybuchnout vysoce explozivní materiál do raket. Írán uvedl, že nehoda se udála při manipulaci s municí.

Stanice BBC ještě upozornila, že úřady zatkly íránského novináře, který pro verzi jejího vysílání v perštině o sobotní explozi informoval v živém vstupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám