Hlavní obsah

Norský střelec se u soudu prohlásil vůdcem a soudce ho umlčel

– Oslo • Aktualizováno
Novinky,

V norském hlavním městě Oslu přivezli v pondělí k soudu Andrese Behringa Breivika, který 22. července zabil 77 lidí při pumovém atentátu a střelbě do účastníků letního tábora. Je to poprvé, kdy je líčení veřejné, uvedla BBC. Soud rozhodl o prodloužení vazby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Oslu proběhlo první veřejné líčení s norským střelcem BreivikemVideo: Reuters

 
Článek

Soudce v pondělí rozhodl, že Breivik zůstane ve vazbě dalších 12 týdnů, její podmínky mu však zmírnil. Nadále však platí omezení návštěv, restrikce přístupu k médiím a k e-mailu.

Proces s Breivikem začne až na jaře.

Breivik chtěl promluvit, ale podle norské agentury NTB mu soudce odebral slovo, protože se projednávaly jen podmínky vazby a její prodloužení.

Breivik se začal popisovat jako vůdce norského hnutí odporu. Sdělil také, že neuznává soud, protože je součástí multikulturní společnosti, kterou on neakceptuje.

"Jsem vojenský velitel norského hnutí odporu a členem templářských rytířů v Norsku. Co se týče pravomoci soudu, zpochybňuji ji, protože jste dostali mandát od organizací, které podporují ideologii nenávisti," prohlásil Breivik a dodal:  "Přiznávám se k těmto činům, ale necítím se vinen."

Dosud byl Breivik držen za zavřenými dveřmi a veřejnost jej nemohla spatřit. Předchozí stání ohledně vazby byla neveřejná. V pátek norský nejvyšší soud rozhodl, že slyšení mohou být veřejná. Poprvé se také o jednání smí referovat. Breivikův obhájce Geir Lippestad to uvítal.

Breivik na sobě měl tmavý oblek. Vedli jej v poutech. U soudu byly desítky lidí včetně novinářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr na dětském táboře v NorskuVideo: Reuters

Podle CNN v Oslu zvýšili bezpečnostní opatření.

Brevik zabil 77 osob. Při pumovém atentátu v Oslu zahynulo osm lidí. Dalších 69 obětí si vyžádala střelba na ostrova Utoya, kde se konal tábor sociální demokracie.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik

Breivik chtěl rozpoutat křižácké tažení proti islámu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám