Hlavní obsah

Architektka Zaha Hadid navrhla školu, do které mohou studenti doslova běžet

Právo, Kristýna Křížová

Jednašedesátiletá architektka Zaha Hadid, pocházející z Iráku, je držitelkou „nobelovky v architektuře“, tak se totiž říká Pritzkerově ceně. Dostávají ji jen skutečné hvězdy soudobé architektury.

Článek

A mezi ty Zaha Hadid bezpochyby patří. Důkazem toho je i její další ocenění – britská Stirling Prize. Cenu získala za stavbu školního komplexu na londýnském předměstí v Brixtonu. K němu navrhla i dlouhou běžeckou dráhu. Opozdilí studenti tak mohou do školy doslova běžet.

Hadid se narodila v polovině minulého století v Bagdádu, vlastní ateliér založila v anglické metropoli v roce 1979.

Foto: Profimedia.cz

Zaha Hadid

Stirling Prize uděluje Královský institut britských architektů (Royal Institute of British Architects – RIBA). Získává ji ta nejlepší budova postavená v Evropě, jejímž autorem je Brit. Letošní porotu soutěže architektka okouzlila stavbou pro školu Evelyn Grace Academy v Brixtonu. Stavbě dominuje ocel a sklo. Budova zaujímá nevelkou plochu 1,4 hektaru. Architektka tak prostor rozšířila a navrhla i prostorné střešní terasy pro setkávání žáků o přestávkách.

Stavba je uskupením čtyř budov do jednoho funkčního komplexu. Mezi jednotlivými budovami probíhá stometrová atletická dráha. Jde o vůbec první projekt školy od Zahy Hadid.

Peter Walker, šéf nové akademie, sdělil, že „tato budova je vizuálně ohromující a je silným sdělením pro studenty, kteří každý den chodí do školy“. „Splnila naše nejvyšší očekávání, která mají mít od školy i naši studenti,“ dodal Walker.

Pro architektku je typické experimentování s ostrými výraznými hranami stavby a s dynamikou. Projekty Zahy Hadid jsou velmi futuristické a dominují jim výrazné linie a ladné nepravidelné zaoblení křivek.

Zaha Hadid k nové škole řekla: „Jsem ráda, že první projekt mého studia v Londýně je právě Evelyn Grace Academy. Školy jsou mezi prvními příklady architektury, které mají hluboký dopad na všechny děti, které v nich vyrůstají. Jsem ráda, že akademie je tak dobře přijímána všemi studenty a zaměstnanci.“ Loni porotu architektka okouzlila budovou Národního muzea umění 21. století v Římě s názvem Maxxi. I za ni dostala Stirling Prize. Letos tak titul vlastně „jen“ obhajovala.

Nejnovější stavbou architektky je budova Riverside Museum v Glasgow. Skotské muzeum dopravy již během prvních sedmi týdnů po otevření přilákalo půl miliónu návštěvníků.

Zaha Hadid získala díky jednotnému architektonickému rukopisu i ocenění Financial Times s názvem Women at the Top’s. Tato cena je udělována ženám ve vedoucích pozicích, které se dovedly prosadit ve velké mužské konkurenci. Časopis Harper’s Bazaar ji zase jmenoval vizionářkou roku. O tvorbě této architektky vyšla i kniha v češtině. Nese název Hadid: Complete Works 1979–2009 a vydalo ji nakladatelství Taschen.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Albertově vznikne univerzitní centrum

Česká komora architektů vypíše soutěž na vybudování univerzitního centra Univerzity Karlovy na Albertově. V Praze tak vznikne nové centrum studia globálních...

Výběr článků

Načítám